Răpită, violată și împuscată în cap. Jurnalistul Barry Cummins de la postul public de radio și televiziune RTE din Irlanda i-a adus un omagiu Mărioarei Rostaș, la 15 ani de la răpirea și uciderea brutală a româncei, scrie Sunday World. Avea doar 18 ani când a fost luată cu forța de pe străzile Dublinului, împușcată și apoi îngropată într-o pădure de la marginea orașului. Presupusul criminal, un bărbat care are legături cu mafia, a scăpat de acuzații. Un caz care a rămas nerezolvat, amintește și ziaristul care a scris o carte despre crimă.

VictimăFoto: DreamsTime

Mărioara Rostaș, o adolescentă în vârstă de 18 ani, a fost răpită în timp ce cerșea la semafoarele din centrul Dublinului pe 6 ianuarie 2008.

Tânăra de 18 ani, orginară din Timișoara, l-a sunat pe un frate și i-a confirmat că a fost răpită și ținută împotriva voinței sale.

Ea i-a povestit că a fost agresată sexual și că a putut citi unele dintre literele de pe un indicator stradal de unde era ținută. A fost ultima dată când familia a auzit-o.

„În urmă cu 15 ani, Marioara Rostaș, în vârstă de 18 ani, a fost ademenită de pe o stradă din Dublin, ținută captivă în Clontarf, împușcată mortal în sudul orașului și îngropată în secret în această pădure din Wicklow", a scris jurnalistul Barry Cummins pe Twitter, alături de o poză din momentul în care poliția irlandeză a găsit cadavrul tinerei din România.

„Nimeni nu a fost condamnat. Nu uitați niciodată. Niciodată”, a îndemnat jurnalistul RTE.

Și jurnalistul Stephen Breen de la publicația Irish Sun a publicat un mesaj în ziua în care s-au împlinit 15 ani de la dispariția fetei, amintind că nimeni nu a fost găsit vinovat pentru moartea ei violentă.

Un asasin plătit a fost judecat pentru crimă

La mai bine de patru ani de când a murit Marioara, în 2012, un martor protejat a dus poliția în pădurea Kippure din Co Wicklow, unde Mărioara a fost îngropată, cadavrul acesteia fiind învelit în plastic. Tânăra fusese împușcată în cap.

Un asasin care lucrează pentru grupul mafiot Kinahan, Alan Wilson, care este nepotul lui Martin "Generalul" Cahill, un lord al crimei din Irlanda, a fost judecat pentru uciderea Mărioarei.

Wilson a fost singurul suspect în cazul crimei, care s-a bazat în mare măsură pe mărturia unui martor, Fergus O'Hanlon, care a descris o imagine terifiantă a ultimelor zile ale Marioarei.

"Avea o pușcă în mână", a declarat O'Hanlon în fața instanței despre Wilson, notează Irish Times.

"A spus: "Vino aici. Vreau să-ți arăt ceva'. Acolo era cadavrul fetei moarte, în centrul camerei, întins pe spate, uitându-se la tavan. Arăta ca și cum ar fi fost foarte trează. Avea o gaură în frunte și îi curgea sânge pe nas", a declarat martorul procurorului.

Cu toate acestea, în instanță a reieșit că O'Hanlon a mințit anterior gardaí cu privire la faptul că a fost împușcată. Credibilitatea sa a fost pusă sub semnul întrebării în timpul unui caz care depindea în principal de mărturiile sale. Juriul l-a achitat pe Wilson. Nimeni nu a fost adus vreodată în fața justiției pentru moartea violentă a Marioarei Rostaș.

Povestea Mărioarei a inspirat o carte

Judecătorul a declarat juriului că martorul a primit beneficii, cum ar fi bani și cazare, ca urmare a faptului că a făcut parte din programul de protecție a martorilor și că ar fi periculos să fie condamnat pe baza unor dovezi necoroborate.

După un proces care a durat cinci săptămâni, juriul, care nu ar fi știut că Wilson se afla la acea vreme în închisoare pentru un atac cu un cuțit, l-a găsit nevinovat. Cazul este în continuare nerezolvat.

Povestea crimei a devenit subiectul unei cărți, scrisă de jurnalistul irlanez Stephen Breen și Brendan Supple, în timp ce presa irlandeză a mai scris de-a lungul celor 15 ani de când a fost ucisă Mărioara despre teribilul omor amintind că adolescenta era o imigrantă din România și făcea parte din comunitatea romilor, sugerând faptul că acest caz a fost dat uitării din cauza clasei sociale din care făcea parte.

(Sursă foto articiol Dreamstime.com)