Un italian în vârstă de 30 de ani, fost angajat la Londra al editurii americane Simon & Schuster, a recunoscut vineri, în fața unui tribunal federal din New York, că a furat peste o mie de manuscrise ale unor scriitori celebri printr-o ingenioasă schemă de furt de identitate., potrivit AFP.

Cărți în bibliotecăFoto: Ying Feng Johansson | Dreamstime.com

Filippo Bernardini, în vârstă de 30 de ani, a fost arestat pe aeroportul JFK din New York și inculpat pe 7 ianuarie 2022 pentru fraudă electronică, fiind acuzat că s-a dat drept mai multe personalități din domeniul editorial.

În ce scop? Pentru a obține, între vara anului 2016 și ianuarie anul trecut, peste o mie de manuscrise de romane și alte opere literare ale unor autori de prestigiu înainte de publicarea lor.

„Filippo Bernardini și-a folosit cunoștințele din industria editorială pentru a pune la cale o schemă pentru a fura opere valoroase de la autori și a amenința astfel lumea editorială”, a declarat Damian Williams, procurorul federal din Manhattan, într-o declarație în care a anunțat recunoașterea vinovăției acuzatului.

Tânărul italian, care locuiește la Londra, riscă până la 20 de ani de închisoare și a rambursat deja 88.000 de dolari în cadrul procedurii de recunoaștere a vinovăției, care îl scutește de un proces penal.

El va fi condamnat pe 5 aprilie.

Angajat la Simon & Schuster drept „coordonator de drepturi”, a recunoscut că, timp de mai bine de cinci ani, a primit manuscrise nepublicate, uneori de la autori celebri sau de la reprezentanții acestora, scriindu-le de pe adrese false de e-mail ale unor manageri de edituri sau agenți literari.

foto:Dreamstime