Statele Unite au declarat că atacurile cu rachete de vineri din estul Ucrainei au arătat că încetarea focului decretată de Putin de Crăciunul ortodox pe rit vechi fost o mișcare „cinică”, potrivit AFP.

Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUAFoto: Susan Walsh / AFP / Profimedia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, amintindu-și că a folosit deja acest adjectiv pentru a descrie anunțul rusesc cu o zi înainte, a declarat vineri reporterilor: „Cred că validitatea acestei evaluări a fost confirmată, având în vedere ceea ce am văzut toată ziua”.

„Scepticismul nostru este justificat de ceea ce am văzut din partea Rusiei de-a lungul acestui conflict”, a adăugat el.

„Preocuparea noastră este că Moscova va folosi orice oprire a luptelor pentru a se reechipa, a se regrupa și, în cele din urmă, pentru a ataca din nou cu mai multă răzbunare, brutalitate și chiar letalitate”, a spus el.

Duelurile de artilerie au continuat vineri la Bahmut, epicentrul luptelor din estul Ucrainei, precum și bombardamentele în alte părți ale țării.

Anunțul Moscovei privind încetarea unilaterală a focului timp de 36 de ore a fost denunțat drept o manevră de către Kiev și aliații săi occidentali.