Brazilianul Marcio Freire, unul dintre cei mai cunoscuți surferi din lume, s-a înecat joi în timp ce exersa pe valurile uriașe din largul localității Nazare din Portugalia, a anunțat autoritatea maritimă locală, citată de Reuters.

Surfing la NazareFoto: Eduardo Barrento / Alamy / Profimedia Images

Salvamarii au reușit să îl scoată pe surferul în vârstă de 47 de ani la mal însă tentativele de a-l resuscita au eșuat.

Freire ar fi murit în timp ce exersa „tow-in surfing”, o tehnică în care surferul este tractat de regulă de un jet ski pentru a prinde o viteză mai mare decât ar putea să o facă pe cont propriu doar vâslind cu mâinile.

Freire a fost unul dintre cei 3 surferi brazilieni care au devenit cunoscuți sub denumirea de „Câinii nebuni” (Mad dogs) după ce au cucerit valul gigant „Fălci” (Jaws) din Hawaii.

Cei 3 au fost prezentați într-un documentar din 2016 numit după porecla comună.

Val de omagii aduse surferului brazilian

Surferi din întreaga lume i-au adus omagii lui Freire pe rețeaua de socializare Instagram unde acesta era activ.

„El făcea surf toată ziua cu un zâmbet mare pe față. Așa îl voi păstra în memoria mea. O legendă”, a postat Nic von Rupp, un alt surfer specializat în valuri mari.

„Astăzi am pierdut un om măreț, un prieten foarte bun și un surfer legendar, Marcio Freire. El a fost un spirit atât de fericit, mereu cu un zâmbet pe față... Odihnește-te în pace, prietenul meu”, a scris fotograful sportiv Fred Pompermayer.

Nazare, un orășel cu o populație de mai puțin de 15.000 de locuitori, se laudă cu unele dintre cele mai mari valuri din lume. Acestea sunt amplificate de către un canion subacvatic cu o adâncime de 5 kilometri care se termină chiar în locul în care Oceanul Atlantic face contactul cu țărmul în apropierea fostului sat pescăresc.

Nazare a fost pus pe harta surfing-ului mondial în 2011 de către americanul Garrett McNamara când acesta a stabilit un record mondial pentru cel mai mare val cucerit vreodată, cu o înălțime de 23,77 metri.

Recordul acestuia a fost doborât tot la Nazare de către surferul brazilian Rodrigo Koxa în 2017 și apoi de către germanul Sebastian Steudtner care a cucerit un val de 26,21 metri.