Curtea Supremă din Carolina de Sud a anulat o lege care interzicea avorturile după șase săptămâni de sarcină, garantând dreptul la avort pentru locuitorii săi, în conformitate cu constituția locală, un eșec major pentru oponenții avortului, potrivit AFP.

AvortFoto: Traci Hahn | Dreamstime.com

"Susținem că dreptul la viață privată din Constituția noastră acoperă decizia femeilor de a face avort", se arată în document.

Un raționament similar a fost folosit de Curtea Supremă a SUA în 1973, în decizia Roe vs. Wade, pentru a susține dreptul femeilor americane de a face avort.

Dar în iunie anul trecut, într-o răsturnare de situație istorică, Curtea a decis că această decizie a fost greșită și a dat fiecărui stat libertatea de a legifera cum consideră necesar în această privință.

De atunci, țara a fost împărțită între statele care au interzis avortul, mai ales în sud și centru, și cele care au sporit accesul la avorturi pe teritoriul lor, mai ales pe coastă.

Iar acest peisaj este foarte fluid, fiecare măsură fiind supusă unei cascade de apeluri la instanțele locale.

Începând din iunie, măsurile restrictive au fost blocate în regim de urgență în mai multe state, în așteptarea unor decizii de fond. Curtea Supremă din Carolina de Sud este prima care va emite o decizie finală.

„Aceasta este o victorie monumentală pentru protecția avorturilor legale în Sud”, a declarat Planned Parenthood, care administrează numeroase clinici de avort.

Acest lucru deschide noi oportunități pentru femeile din regiune care nu au acces la avort, în special în statele Alabama și Tennessee.

Totuși, acest lucru nu înseamnă neapărat sfârșitul războiului. În decizia sa, Curtea Supremă din Carolina de Sud a stabilit că dreptul la intimitate poate fi „limitat”, atâta timp cât acest lucru se face într-un mod „rezonabil”.

Acest lucru ar putea permite legiuitorilor locali să introducă noi restricții.

foto: Dreamstime