Ministrul japonez al comerțului și industriei a declarat joi că liberul schimb și interdependența economică de după Războiul Rece au sprijinit regimurile autoritare, iar Statele Unite și democrațiile similare ar trebui să le contracareze cu o „nouă ordine mondială”, potrivit Reuters.

Vladimir Putin si Xi JinpingFoto: Alexei Druzhinin / AP - The Associated Press / Profimedia

„Țările autoritare au acumulat o putere imensă, atât din punct de vedere economic, cât și militar”, a declarat ministrul japonez al economiei, comerțului și industriei, Yasutoshi Nishimura, într-un discurs susținut la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington.

„Trebuie să reconstruim o ordine mondială bazată pe valorile fundamentale ale libertății, democrației, drepturilor omului și statului de drept”, a adăugat el.

Nishimura a vorbit înainte de o vizită la Washington, săptămâna viitoare, a premierului japonez Fumio Kishida, pentru discuții care se așteaptă să abordeze subiecte precum Ucraina, Coreea de Nord și tensiunile dintre China și Taiwan. Acest summit va fi precedat de discuții între miniștrii apărării și de externe din cele două țări.

Kishida a declarat săptămâna aceasta că va discuta noua politică de securitate a Tokyo după ce aliatul cheie al Washingtonului în contracararea puterii crescânde a Chinei în Asia a dezvăluit luna trecută cea mai mare consolidare militară de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Apelul la arme al lui Nishimura vine pe fondul îngrijorării tot mai mari, după invazia Rusiei în Ucraina, că Beijingul și Moscova își vor folosi controlul asupra resurselor energetice și influența asupra lanțurilor de aprovizionare a producției pentru a împiedica Statele Unite, Japonia, Europa și alții să se opună obiectivelor lor diplomatice și militare.

Liderii din Grupul celor șapte națiuni industrializate vor discuta probabil despre cum să răspundă la coerciția economică atunci când se vor întâlni în luna mai în orașul japonez Hiroshima, a declarat Nishimura.

„S-ar putea să trebuiască să facem pregătiri pentru a identifica punctele de sugrumare ale țărilor care doresc să se angajeze în coerciție și apoi să luăm contramăsuri dacă este necesar”, a spus el.

Nishimura a avertizat că democrațiile trebuie să își protejeze puterea industrială și să se ferească de pierderea tehnologiilor, în special a celor care ar putea fi deturnate pentru uz militar.

El a îndemnat ca această cooperare dintre SUA și Japonia să se extindă dincolo de semiconductori și să includă biotehnologia, inteligența artificială și știința cuantică.