Un celebru bucătar iranian, Navab Ebrahimi, cunoscut pentru postările video de pe Instagram dedicate bucătăriei persane, a fost arestat miercuri la Teheran ca parte a reprimării protestelor ce zguduie ţara de mai multe luni, informează joi AFP, citând organizaţii pentru drepturile omului.

Afiș anti-rețele sociale în Teheran, IranFoto: Morteza Nikoubazl/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ebrahimi a fost dus la închisoarea Evin din Teheran, conform organizaţiei pentru drepturile omului HRANA.

Nu a fost furnizat niciun motiv pentru arestarea lui Navab Ebrahimi, care are 2,7 milioane de urmăritori pe Instagram.

Potrivit internauţilor, arestarea sa coincide cu postarea unei reţete de cotlet în aceeaşi zi în care autorităţile iraniene au comemorat moartea în urmă cu trei ani a generalului Gardienilor Revoluţiei, Qassem Soleimani, ucis într-un atac american în Irak. Opozanţii iranieni ai regimului au început să posteze imagini cu cotlete la aniversarea morţii acestui important general, o modalitate de a face aluzie la modul în care a fost ucis de o dronă americană.

"Bucătarul şi influencerul Navab Ebrahimi a fost arestat la Teheran. Utilizatorii reţelelor de socializare speculează că arestarea sa are legătură cu descrierea pe Instagram" a reţetei de cotlete, a declarat Centrul pentru Drepturile Omului în Iran, cu sediul la New York. ONG-ul nu a oferit alte detalii, iar contul lui Ebrahimi de pe Instagram nu mai este accesibil.

Noj, cafeneaua pe care acesta o deţine în Teheran, a fost închisă, conform informaţiilor postate pe Twitter de regizorul şi fotograful Nik Yusefi, el însuşi arestat în octombrie şi apoi eliberat. (integral pe Agerpres)