O unitate în Uniunea Europeană va exista doar prin ajustarea intereselor diferite - afirmă Jan Lipavsky într-un interviu pentru Der Standard, referindu-se şi la războiul actual, citează Rador.

Jan LipavskyFoto: Krumphanzl Michal / ČTK / Profimedia

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei marchează întreaga Europă. Acest lucru l-a simţit în ultimele şase luni deosebit de puternic şi guvernul de la Praga: Preşedinţia rotativă a UE a necesitat multă energie politică - precum şi disponibilitatea de a renunţa din nou la nişte plauri deja făcute.

Der Standard: La începutul anului Cehia a predat preşedinţia Consiliului UE Suediei. Cu ce bilanţ încheiaţi cele şase luni în care aţi fost la conducere?

Jan Lipavsky: Când la 24 februarie a început atacul asupra Ucrainei, pregătirile noastre au fost complet date peste cap. Invazia şi consecinţele ei s-au aflat fireşte în centrul activităţii noastre - atât în politica energiei ca şi în privinţa ajutorului umanitar, militar şi economic pentru Ucraina.

Preşedintele în exerciţiu al UE trebuie să navigheze printre interesele diferite ale statelor membre. Însă am încercat, fireşte, să venim cu nişte accente proprii cum ar fi extinderea atât de importantă din punctul de vedere al politicii de securitate a Balcanilor de Vest, respectiv candidatura pentru Bosnia-Herţegovina.

Cred că acest lucru a fost perceput pozitiv. Ne-am preocupat şi de extinderea spaţiului Schengen. Din păcate acest lucru nu ne-a reuşit decât doar în cazul Croaţiei, după ce în ultimul moment Austria s-a pronunţat împotriva aderării României.

Der Standard: Cum aţi primit această decizie?

Jan Lipavsky: Din punctul meu de vedere acest pas a venit oarecum dintr-odată, Austria emitea anterior cu totul alte semnale. Nu este însă sarcina mea să fac aprecieri faţă de politica austriacă, respectiv faţă de consideraţiile care au dus la această decizie.

Cu toate acestea cred că o aderare la Schengen a României şi Bulgariei - sau măcar o perspectivă realistă privind o aderare rapidă - ar duce la mai multă siguranţă, la o aplicare mai bună a regulilor comune în aceste ţări.

Der Standard: Cât de bine aţi reuşit să menţineţi unitatea în UE?

Jan Lipavsky: Am vizionat la 1 ianuarie Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena. Spre deosebire de aceasta UE nu este o orchestră perfect rodată. Este un proiect care trebuie să aducă la acelaşi nivel interesele diferite. Aici este nevoie de o muncă intensă, iar unitatea se formează în momentul în care părţile ajung la un numitor comun.

Dacă privim la cele 9 pachete de sancţiuni împotriva Rusiei, la pregătirea soldaţilor ucraineni sau la ajutorul financiar important pentru a evita un colaps al Ucrainei, trebuie să spun că unitatea este într-adevăr puternică.

Der Standard: Ungaria a fost de acord cu cele 18 miliarde euro pentru Ucraina doar în schimbul reducerii banilor europeni pentru Budapesta. A fost acest lucru într-adevăr un "Megadeal" cum anunţase Praga? Sau a fost un şantaj din partea Ungariei?

Jan Lipavsky: Mă bucur că această chestiune a putut fi rezolvată. Rolul conducerii Consiliului UE este tocmai de a vedea interesele diferite şi de a face propuneri care poate că diferă de cele ale altor instituţii, dar contrbuie la progresul politic al lucrurilor. Cred că se recunoaşte că aici am desfăşurat o activitate constructivă. (preluare Rador)