O dronă nord-coreeană a intrat pentru scurt timp în zona de interdicție aeriană din jurul biroului președintelui Coreei de Sud săptămâna trecută, au admis forțele armate de la Seul miercuri, alimentând noi critici asupra capacităților de apărare aeriană a țării, relatează Reuters.

Yoon Suk-yeolFoto: South Korea Presidential Office / Associated Press / Profimedia Images

Drona a fost una dintre cele 5 aeronave fără pilot lansate de Phenian pe 26 decembrie deasupra Coreei de Sud în prima acțiune de acest tip după 5 ani. Forțele sud-coreene au mobilizat avioane și elicoptere militare pentru a încerca să le doboare însă nu au reușit să distrugă niciuna dintre drone.

Statul Major de la Seul a negat inițial că vreuna dintre drone ar fi intrat în zona de interdicție aeriană din jurul biroului președintelui Yoon Suk-yeol, după apariția unor informații că cel puțin una dintre aeronavele fără pilot a survolat capitala Seul.

Însă joi acesta a confirmat că perimetrul de nord-est al zonei de interdicție a fost încălcat, un purtător de cuvânt al Statului Major justificând schimbarea de poziție prin faptul că o nouă analiză făcută după o inspecție a arătat acest lucru.

Statul Major de la Seul afirmă însă că drona nu a zburat direct deasupra districtului Yongsan din capitală, unde se află biroul lui Yoon.

Dronele nord-coreene provoacă îngrijorări în Coreea de Sud

Yoo Sang-bum, un membru al comisiei de informații din legislativul sud-coreean, a afirmat în schimb că nu poate fi exclusă posibilitatea ca drona să fi făcut fotografii ale complexului unde se află atât biroul prezidențial, cât și sediul Statului Major al forțelor armate.

Yoo a mai spus că nord-coreenii au în jur de 500 de drone de 20 de tipuri diferite, majoritatea măsurând între unu și șase metri, o mică parte a acestora fiind dotate cu echipamente de autodistrugere.

Președintele Yoon Suk-yeol și-a criticat dur forțele armate la doar o zi după violarea spațiului aerian al țării iar săptămâna aceasta a declarat prin purtătorul său de cuvânt că administrația de la Seul este pregătită pentru o escaladare cu Coreea de Nord.

Yoon a cerut forțelor armate sud-coreene să pună la punct „o capabilitate de răspuns copleșitor care să treacă de nivelurile proporționalității”, potrivit purtătorului său de cuvânt.

Acesta a precizat de asemenea că Yoon a cerut biroului de securitate națională de la Seul să ia în considerare suspendarea validității acordului militar intercoreean dacă Phenianul „pune în scenă încă o provocare de invadare a teritoriului nostru”.

Incidentul de luna trecută a fost cea mai recentă intruziune în spaţiul aerian sud-coreean a Coreei de Nord, cele două ţări rămânând, din punct de vedere tehnic, în război după ce conflictul din 1950-1953 s-a încheiat printr-un armistiţiu, nu printr-un tratat de pace.