Numărul de copii mici care au ingerat accidental produse comestibile din canabis a crescut dramatic în ultimii ani în SUA, unde canabisul recreațional a devenit legal într-un număr tot mai mare de state, potrivit AFP.

Magazin de canabisFoto: Profimedia Images

În 2017, au fost raportați puțin peste 200 de copii cu vârste de doar cinci ani sau mai mici că au mâncat un produs din canabis, comparativ cu peste 3.050 de cazuri în 2021, potrivit unui studiu publicat marți în revista științifică Pediatrics. Aceasta reprezintă o creștere de peste 1.300%.

Cunoscute și sub denumirea de „comestibile”, aceste produse sunt adesea sub formă de bomboane, produse de ciocolată sau biscuiți, dulciuri ce par atractive pentru copii.

Cercetarea, care se bazează pe o bază de date națională, face apel la o mai mare prevenție în rândul părinților și la reguli mai stricte de ambalare a acestor produse.

Deși nu s-a înregistrat niciun deces în perioada de cinci ani studiată (aproximativ 7.000 de cazuri în total), aceste accidente pot fi periculoase pentru copiii mici, în special din cauza dozei foarte mari relativ la greutatea lor redusă.

Vârsta medie a copiilor implicați a fost de 3 ani.

Aproximativ un sfert dintre copii au trebuit să fie internați în spital, dintre care 8% la terapie intensivă.

Simptomele au inclus probleme ale sistemului nervos central (inclusiv comă), tahicardie (bătăi ale inimii anormal de rapide) și vărsături.

Copiii au fost tratați cu fluide intravenoase.

Creșterea numărului de astfel de intoxicații „se crede că este asociată cu creșterea numărului de state care permit adulților să consume canabis în scop recreativ”, se arată în studiu. În 2017, doar opt state americane și capitala Washington o permiteau, față de 18 state la sfârșitul lunii mai 2022.

Este posibil ca pandemia Covid-19 să fi jucat, de asemenea, un rol, deoarece copiii aveau mai multe șanse de a sta acasă și, prin urmare, aveau mai multe oportunități de a fi expuși la aceste produse.

Mai mult de 90% dintre cazuri au avut loc în casa copilului, subliniază studiul.

„Ideal ar fi ca aceste produse să fie depozitate într-un loc necunoscut de copil și într-un recipient încuiat”, dacă este posibil în afara bucătăriei, pentru a fi departe de alte alimente, recomandă autorii.

De asemenea, acestea solicită ca aceste produse să fie vândute în ambalaje opace, greu de deschis de către copii și care să includă un mesaj de avertizare și numărul centrului național de control al otrăvurilor.

Unele state, inclusiv California, au adoptat deja astfel de măsuri, dar nu există nicio lege națională.