Republicanul Kevin McCarthy a pierdut marți un prim vot dramatic pentru funcția de președinte al Camerei Reprezentanților a SUA, deoarece conservatorii de linie dură din propriul său partid au votat împotriva sa, lăsând noua majoritate republicană în suspans, potrivit Reuters.

Kevin McCarthyFoto: Profimedia Images

Într-un început jenant pentru ceea ce s-ar putea dovedi a fi o confruntare brutală între adepții liniei dure și majoritatea republicanilor din Camera Reprezentanților, McCarthy nu a reușit să obțină majoritatea de 218 voturi necesară pentru a-i succeda democratei Nancy Pelosi în funcția de președinte. A fost pentru prima dată într-un secol când Camera nu a reușit să aleagă un președinte la primul vot.

Liderul democraților din Cameră, Hakeem Jeffries, l-a devansat pe McCarthy la vot cu 212 la 203 voturi, în condițiile în care 19 republicani au optat pentru un alt candidat.

Rivalul republican conservator al lui McCarthy, reprezentantul Andy Biggs, a obținut 10 voturi. Pentru a determina un președinte al Camerei Deputaților este nevoie de o majoritate a celor care votează, nu de o pluralitate.

Republicanii au obținut o majoritate îngustă de 222-212 în alegerile de la jumătatea mandatului din noiembrie, ceea ce înseamnă că McCarthy - sau orice alt candidat la funcția de speaker - va trebui să unifice un grup fracționar pentru a câștiga ștafeta. Democrații dețin o majoritate subțire în Senat.

Adversarii lui McCarthy sunt îngrijorați de faptul că acesta este mai puțin implicat în războaiele culturale și rivalitățile partizane care au dominat Camera - și chiar mai mult de când colegul republican Donald Trump este la Casa Albă.

Înaintea votului, McCarthy a încercat să-i convingă pe reținuții din cadrul unei reuniuni de partid cu ușile închise, promițând să rămână în cursă până când va obține voturile necesare.

O alegere prelungită ar putea submina speranțele republicanilor din Camera Reprezentanților de a avansa rapid în privința priorităților, inclusiv investigațiile potențial dăunătoare asupra administrației și familiei președintelui democrat Joe Biden, precum și a priorităților legislative care implică economia, independența energetică a SUA și securitatea frontierelor.

Câțiva republicani au optat să voteze pentru figuri din partid care nu se aflau pe buletinul de vot, inclusiv pentru liderul conservator, reprezentantul Jim Jordan, și Lee Zeldin, un fost republican din Camera Reprezentanților care a candidat anul trecut pentru funcția de guvernator al New York-ului.

Un blocaj ar lăsa Camera în mare parte paralizată și ar putea forța legislatorii să ia în considerare un alt candidat. Viitorul lider al majorității Steve Scalise și Jordan sunt văzuți ca alternative