Scriitorul și pictorul iranian Mehdi Bahman a fost condamnat la moarte de Tribunalul Revoluționar din Iran. Bahman a fost arestat în octombrie pentru un interviu acordat postului de televiziune israelian Channel 13 în aprilie, în care a criticat regimul iranian și a cerut pacea cu statul evreu.

Afiș anti-rețele sociale în Teheran, IranFoto: Morteza Nikoubazl/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Forțele de securitate l-au arestat pe Bahman la domiciliul său din Teheran, potrivit Agenției de știri Human Rights Activists (HRANA), o asociație de presă înființată în 2009 de susținătorii iranieni pentru drepturile omulu, scrie jns.org

„La ora 1 dimineața, forțele de securitate l-au arestat pentru susținerea protestelor la nivel național. Într-un scurt apel către familia sa, el a spus că a fost deținut în secția 209 a închisorii Evin”, a declarat pentru HRANA o sursă apropiată familiei lui Bahman.

O serie de proteste au izbucnit în Iran din septembrie, când Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, o femeie kurd-iraniană, a fost reținută și a murit ulterior în arest.

Regimul a răspuns în forță pentru a înăbuși protestele. Se estimează că 20.000 de persoane au fost arestate. Amnesty International a declarat că autoritățile iraniene solicită pedeapsa cu moartea pentru cel puțin 27 de protestatari. Personalitățile din opoziție spun că peste 100 de protestatari riscă pedeapsa capitală.