Preşedintele chinez Xi Jinping a asigurat, sâmbătă, că „lumina speranţei este în faţa noastră”, după ce ţara sa se confruntă cu o explozie de cazuri de Covid-19, ca urmare a ridicării bruşte a restricţiilor sanitare, informează AFP.

Străzi goale în Shenzen, ChinaFoto: DreamsTime / Imtmphoto

La trei ani de la apariţia primelor cazuri de coronavirus la Wuhan (centru), China a pus capăt, brusc, pe 7 decembrie, politicii sale draconice cunoscute sub numele de „zero Covid”.

De la ridicarea restricţiilor, spitalele chinezeşti au fost copleşite de un aval de pacienţi în mare parte în vârstă şi multe farmacii au rămas fără medicamente pentru febră.

„Prevenirea şi controlul epidemiei au intrat într-o nouă fază. Suntem încă într-un moment dificil”, dar lumina speranţei este în faţa noastră”, a spus Xi Jinping într-un discurs televizat pentru Anul Nou.

Acesta este al doilea comentariu al liderului de la Beijing cu privire la epidemie în această săptămână.

Luni, Xi a cerut măsuri pentru a „proteja în mod eficient vieţile oamenilor”.

Ţara a raportat sâmbătă peste 7.000 de noi cazuri pozitive şi un deces suplimentar legat de Covid la o populaţie de 1,4 miliarde. Cifre în mare măsură subestimate care par a fi total dezacord cu realitatea de pe teren.

În ciuda acestei reveniri epidemice, autorităţile vor pune capăt carantinelor obligatorii la sosirea în China pe 8 ianuarie şi vor permite chinezilor să călătorească în străinătate, după trei ani.

Ca măsură de precauţie, mai multe ţări europene, inclusiv Franţa şi Italia, precum şi Statele Unite şi Japonia, au anunţat că vor solicita teste negative de la pasagerii care sosesc din China. Canada şi Maroc au urmat exemplul

Începând cu 5 ianuarie, Ottawa va solicita un test Covid negativ pentru toţi călătorii care sosesc din China. Măsura este „un răspuns la focarul de Covid-19 din Republica Populară Chineză şi din cauza datelor epidemiologice şi de secvenţiere a genomului limitate disponibile pentru aceste cazuri”, a spus guvernul canadian într-un comunicat.

Marocul preferă să interzică pur şi simplu intrarea pe teritoriul său „tuturor călătorilor, indiferent de naţionalitate”, din China.

Interdicţia va intra în vigoare „din 3 ianuarie şi până la o nouă notificare”, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

La rândul lor, statele membre ale Uniunii Europene urmează să discute miercuri despre adoptarea unui răspuns comun la situaţia din China.

(sursa: news.ro / sursa foto: DreamsTime / Imtmphoto)