Iranul a primit patru avioane de pasageri uzate pentru a înlocui aeronavele din flota sa îmbătrânită, în ciuda sancţiunilor în vigoare, a confirmat vineri Autoritatea aeronautică iraniană.

Un avion Airbus A340 al Mahan AirFoto: GIUSEPPE CACACE / AFP / Profimedia

„Cele patru aeronave Airbus A340 au sosit în ţară şi vor fi utilizate în curând în aviaţia civilă”, a declarat un purtător de cuvânt al autorităţii pentru site-ul de ştiri Khabar-Online. El nu a precizat cum a reuşit Iranul să achiziţioneze cele patru avioane în pofida sancţiunilor, relatează Agerpres.

Potrivit presei, avioanele ar fi fost retrase de Turkish Airlines în 2019 şi ulterior parcate pe aeroportul Johannesburg din Africa de Sud de către noua companie proprietară. Turkish Airlines nu a comentat deocamdată.

Toate cele patru aeronave cu numere de înmatriculare din Burkina Faso au decolat săptămâna trecută de la Johannesburg, potrivit presei. În mod oficial, acestea trebuiau să zboare spre un aeroport din Uzbekistan, dar au aterizat la Teheran.

Purtătorul de cuvânt al autorităţii aeronautice iraniene a recunoscut că sancţiunile au făcut extrem de dificilă achiziţionarea de noi avioane de pasageri. Asta înseamnă că ţara a trebuit să „conducă cu luminile stinse” în această privinţă, a spus el, folosind un termen în farsi pentru tranzacţiile care nu sunt efectuate în mod corespunzător.

Occidentul a impus sancţiuni reînnoite conducerii iraniene în urma reprimării brutale a amplelor proteste antiguvernamentale care au început în septembrie.