China și Rusia ar trebui să își „consolideze coordonarea strategică” și să „insufle mai multă stabilitate în lume”, a declarat vineri președintele chinez Xi Jinping, în cadrul discuţiei prin videoconferinţă avute cu președintele rus Vladimir Putin, potrivit agenției oficiale chineze Xinhua, citate de CNN.

Vladimir Putin si Xi JinpingFoto: Alexei Druzhinin / AP - The Associated Press / Profimedia

China este „pregătită să lucreze”cu Rusia pentru a se „opune hegemonismului și politicilor de putere”, unilateralismului, protecționismului și „intimidării”, precum şi pentru a proteja suveranitatea, securitatea, echitatea şi justiţia internaţională, a afirmat Xi Jinping, potrivit presei de stat chineze.

La rândul său, conform aceleiași surse, liderul rus Vladimir Putin a declarat că China și Rusia au menținut un „impuls solid de dezvoltare” a relațiilor în condițiile „actualei situații internaționale complexe și severe”.

Putin a mai spus că cele două țări au făcut progrese în cooperarea din diverse domenii, inclusiv în energie, agricultură, transporturi, infrastructură, sport şi schimburi culturale.

„Reziliența, maturitatea şi stabilitatea legăturilor dintre Rusia şi China sunt îmbunătăţite în continuare”, a afirmat Putin, potrivit presei de stat chineze.