Ministerul rus de finanțe a anunțat vineri că ponderea maximă posibilă a yuanului chinezesc în Fondul său național de avuție (NWF) a fost dublată, până la 60%, în contextul în care Rusia își restructurează acest fond pentru zile negre cu scopul de a reduce dependența de monedele din așa-numitele țări „neprietenoase", transmite Reuters.

Rusia folosește tot mai mult yuanul pentru rezerve valutareFoto: DreamsTime / Qiang Wu

Ministerul a precizat că ponderea permisă a aurului în NWF va fi, de asemenea, dublată, ajungând la 40%. Acesta a precizat că soldurile în lire sterline și yeni japonezi au fost reduse la zero.

Rusia a folosit Fondul Național de Investiții (NWF), care se ridica la echivalentul a 186,5 miliarde de dolari la data 1 decembrie, pentru a-și finanța deficitul bugetar crescut din acest an.

„Ministerul rus de Finanțe continuă cu consecvență reducerea ponderii monedelor statelor `neprietenoase` în structura activelor Fondului Național de Avuție", a precizat ministerul într-o declarație.

Rusia consideră „neprietenoasă" orice țară care a sancționat-o din cauza acțiunilor sale în Ucraina.

După ce Occidentul a împiedicat banca centrală a Rusiei să facă tranzacții în dolari americani, euro și lire sterline și a înghețat aproximativ jumătate - sau 300 de miliarde de dolari - din rezervele sale internaționale, Moscova a accelerat o campanie de transferare a rezervelor sale în monede mai accesibile.

Ministrul de finanțe, Anton Siluanov, a spus că această tendință va continua anul viitor, când Rusia ar putea relua tranzacțiile în conformitate cu regula bugetară - adică schema prin care o parte din profiturile obținute din vânzările de petrol și gaze sunt economisite în valute străine.

„Pentru a acoperi riscurile de curs de schimb, întotdeauna (am alimentat NWF) în valută străină", a declarat Siluanov la începutul acestei săptămâni.

„Dintre monedele țărilor `prietenoase`, yuanul are caracteristicile unei monede de rezervă în cea mai mare măsură, precum și o lichiditate suficientă pe piața noastră internă de schimb valutar", a adăugat el.

Bursa de la Moscova, cea mai mare din Rusia, a spus că volumele de tranzacționare pe perechea valutară yuan-rublă le vor depăși anul viitor pe cele pe dolar-rublă, pe măsură ce legăturile financiare dintre Moscova și Beijing continuă să se intensifice.

(Foto articol:©Qiang Wu|Dreamstime.com)