Noul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva a anunţat joi numele ultimilor miniştri din viitorul său guvern, între care două femei în posturi emblematice, Marina Silva la Mediu şi Sonia Guajajara pentru portofoliul Popoarelor Indigene, cu trei zile înainte de învestirea pentru un al treilea mandat de preşedinte al Braziliei, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Lula da SilvaFoto: Andre Penner / Associated Press / Profimedia Images

Şaisprezece miniştri au fost nominalizaţi în cursul unei ceremonii la Brasilia, ridicând la 37 numărul de portofolii al acestui guvern mare, în condiţiile în care cel al fostului preşedinte Jair Bolsonaro nu avea decât 23.

Viitorul guvern este caracterizat şi de diversitate, cu unsprezece femei şi mai mulţi miniştri cu descendenţă africană.

Nominalizarea cea mai emblematică de joi este cea a Marinei Silva, femeie de culoare în vârstă de 64 de ani care a mai deţinut portofoliul de Mediu într-un guvern Lula între 2003 şi 2008.

Acest minister este de o importanţă crucială în ochii comunităţii internaţionale, care a urmărit cu îngrijorare creşterea despăduririlor în Amazonia în timpul preşedinţiei lui Jair Bolsonaro şi aşteaptă mult de la Lula.

Ministerul Popoarelor Indigene, de asemenea fundamental pentru conservarea celei mai mari păduri tropicale a planetei, a fost încredinţată Soniei Guajajara, de 48 de ani, lider autohton recunoscut drept una dintre cele 100 de persoane cele mai influente din lume de revista Time.

Acest minister nu exista anterior şi înfiinţarea sa a fost una dintre promisiunile de campanie ale preşedintelui de stânga ales.

O altă femeie influentă a fost numită la Ministerul Planificării: Simone Tebet, de 52 de ani, senatoare de centru-dreapta care a fost a treia în primul tur al scrutinului prezidenţiale, şi care i-a cedat zestrea sa de voturi lui Lula în al doilea tur din 30 octombrie, pas considerat decisiv pentru victoria lui.