Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a ridicat joi starea de alertă maximă pe care o ordonase în urmă cu două zile pentru armata sârbă şi pentru forţele de poliţie sârbe, după calmarea recentelor tensiuni cu Kosovo, informează agenţia Tanjug, citată de EFE și Agerpres.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic, pe aeroportul militar Batajnica, de lângă BelgradFoto: Darko Vojinovic / AP - The Associated Press / Profimedia

Acest anunţ urmează celui privind eliminarea baricadelor cu care sârbii kosovari blochează de zece zile traficul pe şoselele din nordul Kosovo în semn de protest faţă de ceea ce consideră a fi discriminarea tot mai puternică din partea autorităţilor de la Pristina faţă de minoritatea sârbo-kosovară în această provincie care şi-a proclamat independenţa în 2008.

Odată cu intensificarea tensiunilor între Belgrad şi Pristina în ultimele luni, această acţiune de protest a sârbilor a fost declanşată de arestarea de către autorităţile de la Pristina a unui fost ofiţer de poliţie sârb din cadrul poliţiei kosovare.

Acesta a fost eliberat miercuri din detenţie prin decizia unui tribunal din Pristina şi plasat în arest la domiciliu.

Aleksandar Vucic a cerut ridicarea baricadelor din Kosovo

Miercuri, guvernul de la Belgrad a făcut un apel la sârbii din nordul Kosovo să ridice baricadele, totodată îndemnându-i să pună capăt protestelor împotriva executivului de la Pristina și asigurându-i că nu vor fi puşi sub urmărire penală.

„Am primit garanţii din partea Statelor Unite şi a Uniunii Europene că niciunul dintre sârbii din Kosovo care au participat la proteste şi care au ridicat baricade nu va fi urmărit penal sau arestat", a declarat Petar Petkovic, şeful biroului guvernamental al Serbiei pentru Kosovo, într-o conferință de presă.

„Am primit, de asemenea, garanţii că forţele de securitate din Kosovo nu vor veni în nordul majoritar sârb fără acordul comandantului KFOR şi al reprezentanţilor populaţiei locale”, a mai declarat Petkovic, referindu-se la forţa de menţinere a păcii condusă de NATO.

Petkovici a subliniat că însuşi preşedintele Aleksandar Vucic le cere sârbilor din nord să îndepărteze baricadele. Vucic pusese armata sârbă în alertă maximă marți.

Însă miercuri, Statele Unite, NATO şi Uniunea Europeană au îndemnat ambele părţi la maximă reţinere.

„Cerem tuturor să dea dovadă de maximă reţinere şi să ia măsuri imediate pentru a detensiona necondiţionat situaţia”, au declarat într-un comunicat comun un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA şi o purtătoare de cuvânt a Uniunii Europene.