Sute de lilieci din specia ”Tadarida brasiliensis” au putut să se întoarcă miercuri seară în habitatul lor, în zona unui pod din Houston, Texas, după ce o organizaţia pentru protecţia animalelor a îngrijit timp de o săptămână micile mamifere în incubatoare, la căldură, sau chiar la terapie intesivă, după ce SUA a fost lovită de un val neobișnuit de frig, potrivit AFP.

Zeci de persoane au participat la eliberarea liliecilor salvați din HoustonFoto: Mark Felix / AFP / Profimedia Images

Circa 700 de lilieci au fost eliberați sub un pod din acest mare oraş din Texas de către organizaţia pentru protecţia animalelor Humane Society.

Săptămâna trecută, temperaturile extrem de scăzute şi de neobişnuite pentru regiune au provocat un „şoc hipotermic” în colonia lor: incapabili să rămână agăţaţi de structura edificiului, liliecii au căzut de la cinci - zece metri înălţime, a precizat organizaţia.

Cântărind în medie 13 grame şi având o lungime de 10 -12 centimetri, aceşti lilieci ”sunt minusculi, au puţină grăsime corporală şi nu pot supravieţui mult timp atunci când zac pe pământ expuşi la temperaturi de îngheţ”, a explicat ONG-ul pe pagina sa de Facebook.

Voluntarii au ajutat la colectarea lor, astfel că peste 1.500 de lilieci au fost găzduiţi de organizaţie în weekend, fie în adăpostul acesteia, fie în podul directoarei sale, Mary Warwick.

Cei mai mulţi aveau nevoie doar de căldură şi hidratare, însă cei mai grav afectaţi au fost plasaţi în incubatoare şi hrăniţi intravenos. Marea majoritate a supravieţuit.

Revenirea temperaturilor mai blânde, 22 de grade Celsius miercuri seară în Houston, a permis eliberarea unui prim grup de lilieci la lăsarea întunericului, ora la care aceştia îşi iau zborul pentru o vânătoare nocturnă de insecte. Ceilalţi vor face acelaşi lucru în scurt timp. (Sursă Agerpres)