Un iranian s-a sinucis luni, aruncându-se în râul Rhone, la Lyon, în sud-estul Franței, și a lăsat în urma lui o înregistare video spunând că gestul său disperat a fost menit să atragă atenția asupra situației din țara sa, zguduită de proteste, potrivit AFP.

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al IranuluiFoto: Office of the Iranian Supreme Leader / AP / Profimedia

Iranianul a fost găsit înecat luni târziu, a declarat poliția pentru AFP, confirmând o informație apărută în ziarul local Le Progrès.

Bărbatul, în vârstă de 38 de ani, nu a putut fi resuscitat în ciuda intervenției pompierilor, care l-au adus înapoi la mal, a precizat aceeași sursă.

Iranul se confruntă de două luni cu un val de proteste fără precedent de la Revoluția Islamică din 1979. Aceasta a fost declanșată de revendicările privind drepturile femeilor după moartea lui Mahsa Amini, care a fost arestată pentru că nu purta corect vălul islamic.

Demonstrațiile pentru libertatea femeilor s-au transformat treptat într-o mișcare mai amplă împotriva regimului islamic.

Autoritățile, care denunță „revolte”, au arestat mii de persoane și au condamnat la moarte mai multe persoane pentru implicarea lor în mișcarea de protest.

„Poliția atacă oamenii, am pierdut mulți fii și fiice, trebuie să facem ceva”, spune bărbatul cu o voce calmă în videoclipul său postat pe mai multe rețele de socializare înainte de a se sinucide.

„Am decis să mă sinucid în râul Rhone, este o provocare pentru a arăta că noi, poporul iranian, suntem foarte obosiți de această situație”, spune el.

„Când veți vedea acest videoclip, eu voi fi mort”, a continuat el, înainte de a face apel la sprijin pentru poporul iranian în lupta sa împotriva poliției și guvernului, care comit abuzuri grave și crime.

Pe rețelele de socializare au fost lansate apeluri pentru un protest marți după-amiază târziu în centrul orașului Lyon pentru a-i aduce un omagiu.

La începutul lunii decembrie, guvernul iranian a făcut un gest față de demonstranți, anunțând dizolvarea poliției moralității. Dar, în urma acestui fapt, autoritățile au executat prin spânzurare doi tineri condamnați în legătură cu protestele.