Regele Charles al Marii Britanii și-a evocat regretata mamă, Regina Elisabeta, în primul său mesaj de Crăciun către națiune în calitate de monarh și a vorbit despre credința sa în umanitate într-un moment de „mare anxietate și dificil”, relatează Reuters.

Regele Charles o evocă pe regretata sa mamă, Regina Elisabeta, in primul sau discurs de CraciunFoto: Victoria Jones / AP / Profimedia

Charles a spus că împărtășește cu „întreaga sa inimă” credința mamei sale în Dumnezeu și oameni. El a transmis mesajul din Capela Sf. Gheorghe, unde este înmormântată regretata Regină și de unde Elizabeth a transmis la rândul său un mesaj de Crăciun în 1999.

  • „Crăciunul este o perioadă deosebit de dureroasă pentru noi toți care am pierdut oameni dragi. Simțim absența lor la fiecare schimbare de anotimp și ne amintim de ei la fiecare tradiție prețuită”
  • „În mult iubitul colind „O, Betleem, oraş micuţ”, cântăm despre cum „în străzile tale întunecate strălucește lumina veșnică”. Credința mamei mele în puterea acelei lumini a fost o parte esențială a credinței ei în Dumnezeu, dar și a credinței ei în oameni. Și este una pe care o împărtășesc cu toată inima mea. Este o credință în capacitatea extraordinară a fiecărei persoane de a atinge, cu bunătate și compasiune, viața celorlalți și de a lumina lumea din jurul lor. Aceasta este esența comunității noastre și însăși fundamentul societății noastre.
  • „Și în această perioadă de mare anxietate și dificilă – fie pentru cei din întreaga lume care se confruntă cu conflicte, foamete sau dezastre naturale, fie pentru cei de acasă care încearcă să găsească modalități de a-și plăti facturile și de a-și menține familiile hrănite și la căldură – o vedem în umanitatea oamenilor”.

Discursul regelui a încheiat un alt an haotic pentru Marea Britanie, după ani dominați de coronavirus și Brexit.

În 2022, națiunea a avut trei prim-miniștri în decurs de două luni și acum se confruntă cu o recesiune economică și o criză a costului vieții care i-a forțat pe mulți să apeleze la organizațiile de caritate pentru sprijin.

Charles al III-lea, care a urcat pe tron ​​când moartea mamei sale a pus capăt domniei ei record de 70 de ani în septembrie, a adus un omagiu unor astfel de organizații caritabile în mesajul său, care includea imagini cu personalul de la băncile alimentare, precum și cu personalul spitalului și personalul de salvare și îngrijire.

Monarhul în vârstă de 74 de ani, care deține și titlul de „Apărător al credinței” în rolul său de guvernator suprem al Bisericii Angliei, a vorbit și despre modul în care „bisericile, sinagogile, moscheile, templele” s-au unit pentru a hrăni pe cei flămânzi.

Charles i-a lăudat pe William și soția lui, dar nu i-a menționat pe Harry și Meghan

Mesajul său de duminică, transmis în picioare cu un pom de Crăciun în fundal, este cel mai recent dintr-o tradiție a mesajelor regale de Crăciun, datând din 1932, când George al V-lea a ținut un discurs la radio.

Charles i-a menționat în discursul său pe William, moștenitorul tronului, și soția lui, Kate, lăudându-le spiritul comunitar, dar nu l-a menționat pe Harry, sau soția acestuia, Meghan, cei din urmă apărând într-un documentar în care cuplul a descris familia regală ca pe o instituție surdă, nepreocupată de bunăstarea lor mentală.

Charles, William și alți membri ai familiei regale au vizitat duminică o biserică din Sandringam, în estul Angliei, unde familia petrece în mod tradițional această perioadă festivă.