Pensionarul de 69 de ani, care a ucis trei kurzi vineri la Paris, a recunoscut în fața polițiștilor că a simțit o „ură patologică față de străini” și a vrut mai întâi să omoare migranți în Saint-Denis, a anunțat duminică procuratura.

Atac la ParisFoto: Apaydin Alain/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Bărbatul, care sâmbătă a fost tranferat la secția de psihiatrie din arest, s-a descris drept „depresiv” și „sinucigaș”, declarând că „și-a dorit întotdeauna să ucidă migranți, străini” după o spargere la domiciliul său în 2016.

El consideră că această spargere a fost „un declanșator al unei uri față de străini, care a devenit complet patologică”, se arată într-un comunicat al procuraturii.

Bărbatul, un mecanic de tren pensionar de naționalitate franceză, și-a bătut violent spărgătorii. El a fost condamnat la 12 luni de închisoare pentru violență, sentință la care a făcut-o recurs.

În ziua atacului din Paris, acesta „s-a dus mai întâi dis-de-dimineață la Saint-Denis (Seine-Saint-Denis), înarmat cu arma și muniția sa, pentru a comite crime asupra străinilor”, relatează procurorul.

Ajuns la fata locului, el a renuntat însă „având în vedere puținele persoane prezente și din cauza hainei care îl împiedica să-și reîncarce arma ușor”, a adaugat procuratura.

Întors la casa părinților săi din Paris, „se hotărăște să meargă pe jos până la rue d’Enghien unde știe că se află centrul kurd, cunoscând acest cartier” aproape.

Bătrânul a spus că este supărat pe „toți migranții” și a explicat că a „atacat victimele pe care nu le cunoștea, precizând că este supărat pe kurzi pentru că au luat prizonieri în timpul luptei lor împotriva Daesh (organizația Stat Islamic) în loc să-i omoare”, spune procuratura.

Bărbatul a spus „că nu a stabilit în prealabil numărul victimelor, ci că a intenționat să folosească toată muniția și să se sinucidă cu ultimul glonț”, potrivit sursei citate.

De asemenea, a recunoscut că „singurul său regret este că nu s-a putut sinucide, adăugând că a spus mereu că, dacă s-ar sinucide într-o zi, el își va duce dușmanii în mormânt, precizând că prin dușmani înțelege toți străinii non-europeni”, mai precizează procuratura.

Trei persoane, o femeie și doi bărbați, au fost ucise, iar trei bărbați au fost răniți, dintre care unul grav.

Femeia ucisă, Emine Kara, era lider a Mișcării Femeilor Kurde din Franța, potrivit Consiliului Democrat Kurd din Franța (CDK-F). Ea făcuse o cerere de azil politic „respinsă de autoritățile franceze”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al mișcării, Agit Polat.

Cei doi bărbați decedați sunt Abdulrahman Kizil, „un cetățean kurd obișnuit” care frecventa asociația „zilnic”, și Mir Perwer, un artist kurd recunoscut ca refugiat politic, potrivit CDK-F.

(sursa: AFP)