Autorităţile israeliene au renunţat la toate acuzaţiile penale împotriva lui Beny Steinmetz, miliardarul franco-israelian suspectat de spălare de bani, şi au acceptat, în schimb, un acord financiar, potrivit documentelor instanţei consultate vineri de AFP.

Beny SteinmetzFoto: AGERPRES

Co-fondatorul companiei miniere Beny Steinmetz Group Resources a fost reţinut în august 2017 şi apoi eliberat în cadrul unei investigaţii privind presupusa spălare de bani.

„Un total de 17 milioane de şekeli (4,8 milioane de dolari)... vor fi confiscate, ca parte a unui acord de confiscare civilă în temeiul legii privind spălarea banilor”, a transmis parchetul israelian într-un comunicat, menţionând că acordul a fost semnat joi.

Acordul cu autorităţile fiscale israeliene „pune capăt disputei” cu Steinmetz, se mai arată în comunicat.

Magnatul, care a făcut avere în industria diamantelor, apare de mult timp pe lista anuală a revistei Forbes a celor mai bogaţi oameni din Israel.

O declaraţie trimisă AFP de avocaţii lui Steinmetz, Nati Simchony şi Ronen Rosenbloom, menţiona că acordul arată că acuzaţiile împotriva clientului lor sunt „fără temei”.

„De mai bine de 10 ani, el a fost în centrul unei campanii internaţionale vizând reputaţia şi integritatea sa”, au spus avocaţii.

Deşi autorităţile israeliene au renunţat la acuzaţii, Steinmetz încă aşteaptă rezultatul unei cereri de apel împotriva unei condamnări pentru corupţie în Elveţia.

Steinmetz a fost găsit vinovat în 2021 de înfiinţarea unei reţele financiare complexe pentru a plăti mită pentru a se asigura că firma sa poate obţine autoriizaţii în regiunea Simandou din sud-estul Guineei, despre care se estimează că ar conţine cele mai mari zăcăminte de minereu de fier neexploatate din lume.

El a fost condamnat de un tribunal de la Geneva la cinci ani de închisoare şi a fost obligat să plătească despăgubiri de 50 de milioane de franci elveţieni (53 de milioane de dolari).

În decembrie 2020, Steinmetz a fost condamnat în lipsă în România la cinci ani de închisoare într-un dosar legat de proprietate, datând din anii 2006-2008. Steinmetz şi un co-inculpat au fost găsiţi vinovaţi de „crearea unui grup infracţional organizat” într-un dosar care a costat statul român 145 de milioane de dolari, comentează AFP, referindu-se la dosarul ”Ferma Băneasa”.

În urmă cu un an, miliardarul israelian Beny Steinmetz a fost reţinut pe aeroportul din Atena, ca urmare a condamnării în dosarul ”Ferma Băneasa”. În martie anul acesta, autorităţile elene au respins cererea părţii române de extrădare a lui Steinmetz. (news.ro)