Preşedintele în exerciţiu al Braziliei, Jair Bolsonaro, a graţiat agenţi ai forţelor de securitate condamnaţi pentru crime comise în urmă cu peste 30 de ani, iar decretul său se aplică, potrivit experţilor juridici, celor responsabili de masacrul dintr-o închisoare în 1992, relatează AFP.

Jair BolsonaroFoto: Xinhua/Avalon.red / Avalon Editorial / Profimedia

Decretul prezidenţial acordă tradiţionala graţiere de Crăciun, printre altele, agenţilor condamnaţi pentru infracţiuni în exerciţiul funcţiei în urmă cu mai bine de trei decenii, care "nu au fost considerate ca extrem de grave", potrivit documentului publicat în jurnalul oficial.

Potrivit experţilor juridici, printre care Thiago Bottino, profesor de drept la Rio de Janeiro, deşi nu îi menţionează, măsura se aplică celor 74 de poliţişti condamnaţi pentru masacrul de la Carandiru.

La 2 octombrie 1992, în această închisoare din Sao Paulo, 111 deţinuţi au fost ucişi în cursul unei intervenţii a poliţiei militare vizând să pună capăt unei revolte.

Potrivit acuzării, deţinuţii au fost executaţi, în timp ce apărarea susţine că membrii poliţiei militare au tras în legitimă apărare împotriva prizonierilor revoltaţi. După această crimă, închisoarea Carandiru a fost închisă.

În pofida faptului că agenţii forţelor de securitate au fost judecaţi şi condamnaţi, multiplele apeluri în faţa justiţiei le-au permis până în prezent să rămână liberi, potrivit presei braziliene.

După graţiere, care nu impune automat punerea în libertate, apărarea persoanei condamnate poate cere instanţei anularea procesului său.

Avocatul poliţiştilor care au intervenit la Carandiru, Eliezer Pereira Martins, va cere suspendarea urmăririi penale după această graţiere, potrivit declaraţiilor sale în presa locală. (Agerpres)