Administrația americană pentru Medicamente (FDA) a schimbat prospectul anticoncepționalului de urgență (pastila de a doua zi), cunoscut ca Plan B One-Step pentru a clarifica faptul că pilula nu modifică parcursul unei sarcini existente, relatează Reuters.

Pastila de a doua zi, Plan B One-StepFoto: John Nacion/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prospectul distribuit împreună cu pilula de a doua zi, cunoscută sub numele de Plan B One-Step, care este disponibilă pentru toată lumea din 2013, arată acum clar că mecanismul său de acțiune nu împiedică implantarea unui ovul fertilizat în uter și nu provoacă un avort.

Acesta explică faptul că Plan B One-Step funcționează înainte de eliberarea unui ovul și, ca urmare, oprește sau întârzie de obicei eliberarea unui ovul.

Contracepția a suferit o presiune crescândă în Statele Unite, după ce Curtea Supremă a anulat în iunie jurisprudenţa stabilită prin cazul emblematic 'Roe v. Wade' din 1973, ce garanta dreptul femeilor la avort şi legaliza la nivel naţional întreruperile de sarcină.

Mai multe state americane conduse de republicani conservatori au implementat deja interdicţii totale sau parţiale ale avortului după hotărârea adoptată de Curtea Supremă anul trecut.

FDA a publicat, de asemenea, o secțiune actualizată de întrebări și răspunsuri pe site-ul său, unde la întrebarea „Provoacă Plan B One-Step avortul” este răspuns cu „Nu”.

FDA a spus că știința actuală sugerează că Planul B One-Step funcționează prin inhibarea sau întârzierea ovulației și a modificărilor hormonale de la mijlocul ciclului. A spus că dovezile susțin concluzia că pilula nu are efect direct asupra fertilizării sau implantării.