Proteste violente au izbucnit la Paris în urma unui atac armat în care au fost uciși trei kurzi. Membrii centrului cultural Ahmed Kaya, vizați de atac, au scandat „începe din nou, nu ne protejați, ne ucid”. Forțele de securitate au fost nevoite să folosească gaze lacrimogene, potrivit Le Parisien.

Proteste Paris dupa un atac armatFoto: Captura video

19:08 Kurzii din Franța au devenit vineri ținta unui atac „odios”, a declarat președintele Emmanuel Macron într-un mesaj pe twitter.

„Kurzii din Franța au fost ținta unui atac atroce în inima Parisului. Gândurile noastre sunt la victime, la oamenii care se luptă să trăiască, la familiile lor și la cei dragi”, a spus Macron într-un mesaj pe Twitter.

Poliția din Paris încearcă în continuare să disperseze oamenii, în timp ce protestatarii ard lucruri pe stradă.

Poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii kurzi vineri, lângă un centru cultural kurd din centrul Parisului, în fața căruia un bărbat a ucis trei persoane la prânz, a remarcat un jurnalist AFP.

Aceste incidente au început când mulțimea s-a lovit de un cordon de forțe de securitate care îl proteja pe ministrul francez de interne Gérald Darmanin, care a venit la fața locului pentru a oferi o actualizare cu privire la anchetă și pentru a vorbi cu jurnaliştii.

Forțele de securitate au tras cu gaze lacrimogene asupra demonstranților, care, la rândul lor, au aruncat proiectile în direcția lor, au ars coșuri de gunoi și au ridicat baricade în stradă.

Numeroşi manifestanţi strigau împotriva regimului turc al lui Recep Tayyip Erdogan.

”Erdogan, asasin!” şi ”Erdogan terorist!”, strigau kurzii, care au atacat poliţia franceză, relagtează Le Figaro, potrivit News.ro.

Bărbatul suspectat că a ucis trei persoane și a rănit alți trei vineri, la Paris, lângă un centru cultural kurd, a vrut „în mod evident să atace străinii”, a spus ministrul francez de Interne Gérald Darmanin, relatează AFP.

  • „Nu este sigur că ucigașul care a vrut să-i asasineze pe acești oameni (...) a vizat în special pe kurzi”, a adăugat ministrul de Interne, precizând că nu poate spune în acest stadiu că bărbatul era cunoscut pentru acte de extremă dreapta, în timp ce zvonurile despre un atac „politic”, venit din Turcia, au fost transmise de către comunitatea kurdă.
  • „Nu îi știm încă motivațiile exacte”, a insistat el.

Mai mulți aleși de stânga, inclusiv deputați de la Nupes și primarul socialist al Parisului, Anne Hidalgo, au atribuit responsabilitatea pentru atac „extremei drepte”.

Printre victime, „nu existau persoane, din câte știu, în mod deosebit cunoscute de serviciile franceze”, a indicat Darmanin, chestionat cu privire la posibila lor apartenență la Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizație calificată drept teroristă de către Uniunea Europeana.

Guvernul francez a cerut poliției să consolideze protecția locurilor comunității kurde din țară în urma atacului, a mai declarat vineri ministrul de Interne.

În acest caz a fost reținut un cetățean francez în vârstă de 69 de ani care a acționat singur, din primele date, potrivit ministrului.