Imediat după momentul alegerilor regionale din Austria, cancelarul va fi obligat să-şi schimbe atitudinea faţă de problema aderării Bulgariei şi României la spaţiul Schengen - sau poate şi mai devreme decât s-ar crede, scrie Die Presse, citat de Rador.

Control pașapoarte aeroportFoto: Henrik Montgomery / AFP / Profimedia Images

Guvernul federal şi-a provocat singur dezastrul (mai precis: ÖVP, căruia partenerii ecologişti i-au dat undă verde) cu veto-ul împotriva aderării Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, problemă ce s-ar putea rezolva totuși în februarie datorită următoarelor considerente:

În primul rând, cancelarul federal şi-a dat, se pare, seama ce greşeală a comis cu acest NU. Atât sieşi, cât şi Republicii. Şi nu doar pentru că nişte pro- europeni bine-intenţionaţi au încercat să-i aducă aminte de frumuseţea, bunătatea şi adevărul pe care le reprezintă realizarea unirii europene.

Ci pentru că între timp i se transmite din partea companiilor care activează cu succes într-una din cele două ţări, în general din Europa Centrală şi de Est, cu rezultate pozitive în favoarea poporului, demonstrând caracterul absurd al acestei blocade.

În România veto-ul austriac a declanşat o atmosferă dură faţă de Austria și a alimentat de asemenea şi legăturile dubioase dintre firmele austriece şi politica din România.

Oricum, cancelarul va fi în noul an ocupat până peste cap cu a explica locuitorilor cum trebuie menţinut modelul bunăstării autohtone în urma întreruperii totale a fluxului de gaz rusesc.

În asemenea vremuri nu este de recomandat să te faci nedorit cu produsele tale destinate pentru export pe principalele pieţe ale economiei interne, scrie Die Presse.