Interzicerea impusă de regimul taliban cu privire la accesul tinerelor afgane în universităţi este o decizie „nici musulmană, nici umană”, a apreciat joi ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu, relatează Barrons și Agerpres.

Recep Erdogan alaturi de ministrul sau de Externe, Mevlut CavusogluFoto: JAVIER SORIANO / AFP / Profimedia

„Această interdicţie nu este nici musulmană, nici umană. Respingem această interdicţie, nu o considerăm justă. Sperăm, cu voia lui Dumnezeu, că (talibanii) vor renunţa la această decizie”, a declarat ministrul turc într-o conferinţă de presă.

„Cu ce anume afectează educaţia femeilor omenirea?”, s-a întrebat Cavusoglu.

Turcia, ţară cu populaţie majoritar musulmană, este singurul stat membru al NATO care şi-a păstrat deschisă ambasada la Kabul după venirea la putere a talibanilor, în august 2021.

Ministerul afgan al învățământului superior a anunțat marți că studentelor nu li se va mai permite accesul în universitățile din țară până la noi ordine.

Consternare în rândul tinerelor afgane

Miercuri, nicio instituție de învățământ superior din Afganistan nu a îndrăznit să sfideze ordinul talibanilor, studentele fiind trimise acasă când s-au prezentat la cursuri sau în campusuri.

„Am mers la universitate, talibanii erau la poartă şi ne-au spus că nu avem voie în universitate până la noi ordine... Toată lumea plângea”, a spus Shaista, studentă la afaceri într-o universitate privată din Kabul.

Hassiba, studentă în anul trei la ştiinţe politice la Kabul, a spus că învăţa pentru examen atunci când a auzit anunţul. „Este prea greu ca să poţi accepta, este de necrezut. Nu pot să cred că se întâmplă”, a spus ea. „Acolo unde nu există educaţie pentru femei în societate, cum putem spera la un viitor luminos?”, a întrebat ea.

Un profesor la o altă universitate din Kabul care a refuzat să-şi decline identitatea a spus că personalul a refuzat femeile la porţi şi că nu au avut de ales decât să respecte ordinul.