Armata chineză a trimis în ultimele 24 de ore 39 de avioane și trei nave către Taiwan într-o demonstrație de forță menită a impresiona, a anunțat joi Ministerul Apărării din Taiwan, scrie AP.

Taiwanul îşi prezintă cel mai avansat avion de luptă, F-16VFoto: Sam Yeh / AFP / Profimedia

Hărțuirea militară de către China a Taiwanului s-a intensificat în ultimii ani, iar Armata de Eliberare a Poporului a Partidului Comunist a trimis în zonă avioane sau nave aproape zilnic.

Între 6 a.m. miercuri și 6 a.m. joi, 30 dintre avioanele chineze au traversat linia mediană a strâmtorii Taiwan, o graniță neoficială, cândva acceptată tacit de ambele părți, potrivit Ministerului Apărării Naționale din Taiwan.

Acele avioane au zburat spre sud-vestul insulei și apoi pe orizontală până în partea de sud-est înainte de a se întoarce, conform unei hărți de zbor transmise de Taiwan. Printre avioane se aflau 21 de avioane de luptă J-16, 4 bombardiere H-6 precum și două alte avioane de război.

Taiwan a spus că monitorizează îndeaproape mișcările chinezilor, atât cele aeriene cât și pe cele navale.

Armata Chinei a organizat exerciții militare de amploare în august, ca răspuns la vizita în Taiwan a președintelui Camerei SUA, Nancy Pelosi.

Beijingul consideră că vizitele reprezentanților guvernelor străine pe insulă sunt o recunoaștere de facto a independenței insulei și reprezintă o provocare la adresa suveranității Chinei.