Premierul israelian desemnat Benjamin Netanyahu l-a informat pe președintele Isaac Herzog că a reușit să formeze următorul guvern, a anunțat miercuri seară președinția, cu câteva minute înainte de un termen limită crucial, potrivit AFP.

Benjamin NetanyahuFoto: Rafael Ben-Ari / Alamy / Profimedia Images

„Am reușit”, a scris Netanyahu pe Twitter în ebraică cu câteva minute înainte de termenul limită, la ora locală 23:59 (21:59 GMT), pentru a anunța formarea viitorului guvern.

Președinția israeliană a confirmat pentru AFP că Netanyahu l-a sunat pe Herzog pentru a-l informa din timp despre această veste.

În urma alegerilor și în conformitate cu regulile israeliene, Netanyahu avea termen până la 11 decembrie pentru a-și anunța guvernul, dar a cerut o prelungire de 14 zile, maximul permis de lege.

Cu toate acestea, președintele Herzog i-a mai acordat doar zece zile, iar presa israeliană se aștepta la un anunț în cursul zilei, chiar dacă componența exactă a viitorului guvern nu era încă complet definitivată.

Partenerii sunt însă cunoscuți, în ceea ce ar trebui să fie, potrivit analiștilor, cel mai de dreapta guvern din istoria Israelului: cele două partide ultraortodoxe Shass și Iudaismul Unificat al Torei (UJT), precum și cele trei formațiuni de extremă dreapta "Sionismul Religios" al lui Bezalel Smotrich, Forța Evreiască a lui Itamar Ben Gvir și Noam al lui Avi Maoz.

În ultimele săptămâni, partidul lui Netanyahu, Likud, a semnat acorduri cu partidele de extremă dreapta care prevăd distribuirea anumitor posturi, cum ar fi cel de ministru al Securității Naționale lui Itamar Ben Gvir, responsabilitatea pentru coloniile din Cisiordania ocupată lui Bezalel Smotrich, sau un portofoliu lui Arie Dery, liderul Shass.

Cu toate acestea, deputații israelieni mai au de votat în a doua și a treia lectură proiectele de lege care îi permit lui Dery să ocupe un post de ministru după ce a fost condamnat pentru fraudă fiscală și lui Ben Gvir să își extindă viitoarele puteri ministeriale asupra poliției israeliene.