Controalele la punctele de frontieră între Cehia şi Slovacia vor deveni mai relaxate, poliţia cehă urmând să nu mai oprească fiecare autovehicul, ci să recurgă doar la verificări prin sondaj, transmite miercuri agenţia slovacă TASR, potrivit Agerpres.

Poliţist din CehiaFoto: Dreamstime

Măsura se va aplica până la data de 25 ianuarie, a anunţat ministrul de interne ceh, Vit Rakusan.

Guvernul de la Praga intenţionează să reducă numărul de poliţişti, soldaţi şi vameşi desfăşuraţi la punctele de frontieră.

„Reducem numărul soldaţilor de la 80 la 40, iar al vameşilor de la 30 la 20”, a precizat Rakusan.

Acesta a mulţumit Slovaciei: „În urma discuţiilor între miniştri şi şefii poliţiilor, cooperarea între poliţia cehă şi cea slovacă s-a îmbunătăţit semnificativ. Controale comune întreprinse atât de poliţia slovacă, cât şi de poliţia cehă au avut loc pe teritoriul slovac, iar aceasta s-a dovedit o metodă eficientă”, a spus ministrul.

Controalele la frontiera cu Slovacia au fost introduse de guvernul ceh pe 29 septembrie, iniţial pe o durată de 10 zile, din cauza numărului în creştere de migranţi ilegali. Măsura a fost prelungită între timp de trei ori.

Controalele la frontieră pot rămâne în vigoare cel mult până în martie 2023, iar Rakusan speră că situaţia se va calma până atunci.

Autorităţile cehe au controlat aproape 2,5 milioane de persoane, reţinând 9.300 de imigranţi ilegali şi 134 de traficanţi de persoane. Cei mai mulţi migranţi erau originari din Siria şi se îndreptau spre Germania şi Austria.

______

Sursă foto: Dreamstime.com