Elveţia a autorizat miercuri colaborarea cu Parchetul European în vederea reducerii riscurilor de deturnare a mijloacelor financiare către activităţi ilegale, scrie Agerpres.

Laura Codruta Kovesi la EPPOFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

Guvernul federal de la Berna a aprobat ca de la 15 februarie 2023 autorităţile elveţiene să poată face „schimb de mijloace de probă şi de alte informaţii cu Parchetul European”.

Executivul elveţian doreşte să consolideze astfel „lupta contra infracţionalităţii transnaţionale”, subliniază un comunicat al Consiliului federal.

Noua ordonanţă îi permite Elveţiei „să aibă acces la mijloace de probă strânse de Parchetul European pentru propriile sale proceduri”.

În primul an de funcționare, Parchetul European a confiscat active de 250 milioane de euro

Parchetul European, care şi-a început activitatea la 1 iunie 2021, este o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului Uniunii Europene, cum ar fi corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.

Fiecare dintre cele 22 de state participante (inclusiv România) are cel puţin doi procurori europeni delegaţi, care conduc investigaţii în ţările lor. Patru state membre ale Uniunii Europene - Polonia, Suedia, Ungaria şi Irlanda - au ales să nu participe la Parchetul European, iar Danemarca are un opt-out de la spaţiul european de libertate, securitate şi justiţie.

În primul an al operaţiunilor sale, Parchetul European a confiscat active în valoare de 250 de milioane de euro. Bugetul anual al instituţiei este de 44 de milioane de euro.