Bulgaria a exportat arme în valoare de aproximativ 2,3 miliarde de euro în perioada ianuarie-august către peste 50 de ţări din întreaga lume, inclusiv România, a declarat ministrul bulgar al Economiei şi Industriei Nikola Stoianov, citat de novinite.com.

Parlamentul din BulgariaFoto: Valentina Petrova / AP / Profimedia
  • „După ce mi-am preluat mandatul, a avut loc o şedinţă a Comisiei interdepartamentale pentru controlul şi neproliferarea armelor de distrugere în masă.
  • Pentru perioada 1 ianuarie - 2 august, valoarea armelor exportate este 2.312.610.827 de euro", a spus Stoianov în Parlamentul bulgar, răspunzând unei întrebări adresate de lidera Partidului Socialist bulgar, Kornelia Ninova, fost ministru al Economiei.

În ce țări au ajuns armele din Bulgaria

Printre ţările destinatare ale exporturilor de arme bulgare se află Austria, Uganda, India, Germania, Polonia, Croaţia şi Azerbaidjan.

Potrivit lui Stoianov, în perioada mandatului precedentului guvern bulgar cu atribuţii depline, au fost autorizate exporturi de produse speciale către România în valoare de 250 de milioane de euro, iar în timpul guvernului interimar - în valoare de 127 milioane de euro, scrie Agerpres, citând Novinite.

Despre politica guvernului interimar privind exportul de arme şi produse cu dublă utilizare (civilă şi militară), Stoianov a spus că aceasta este „responsabilă, consecventă şi în concordanţă cu acordurile bilaterale privind controlul exportului şi cu sancţiunile internaţionale”.

„Nici măcar un glonţ nu a fost exportat în Ucraina”

La rândul său, Kornelia Ninova a spus că în mandatul ei de ministru al economiei „nici măcar un glonţ nu a fost exportat în Ucraina”.

În această lună, Parlamentul Bulgariei a aprobat o listă înaintată de guvernul interimar cu armele care pot fi trimise Ucrainei, astfel că Sofia va trimite Kievului primul său ajutor militar de la începutul invaziei ruse, în 24 februarie.

Lista armelor aprobate este clasificată, însă oficiali guvernamentali au precizat că Sofia va trimite în principal arme uşoare şi muniţie.

Ministrul interimar al Apărării, Dimitar Stoianov, a spus că Bulgaria, ţară membră a NATO, nu îşi permite să trimită sistemele de rachete antiaeriene sau avioanele MIG-19 şi SU-25, de producţie sovietică, dorite de Kiev.

"Abordarea mea a fost conservatoare, deoarece trebuie să asigur capacităţile de apărare ale Bulgariei. Ajutorul este în acord deplin cu priorităţile Ucrainei, dar nu trimitem sistemele S-300 şi nici avioanele MIG-29 sau SU-25", a declarat Stoianov la Nova TV.

Bulgaria a fost una din cele câteva ţări din UE care nu au trimis ajutor militar Ucrainei, în contextul în care Partidul Socialist, membru al precedentei coaliţii de guvernare, a blocat, în luna mai, o propunere în acest sens.

Deşi Bulgaria nu a trimis până acum arme Ucrainei, producătorii săi de armament au înregistrat o creştere a exporturilor, conform unui raport din noiembrie al Asociaţiei Industriale bulgare. În august, Ministerul Economiei a aprobat acorduri pentru exporturi de arme de peste 512 milioane de euro, majoritatea având ca destinaţie Polonia, unul din centrele esenţiale pentru trimiterea de arme în Ucraina.