Opozantul şi fostul preşedinte închis Mihail Saakaşvili, care ispăşeşte la spital o pedeapsă cu închisoarea, are nevoie de tratament medical în străinătate, au afirmat medicii aflaţi în legătură cu avocaţii săi, precizând că viaţa sa este în pericol, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Mihail SaakasviliFoto: Kamaryt Michal / ČTK / Profimedia

Fostul lider în vârstă de 54 de ani a fost transferat la spital anul trecut, după o primă grevă a foamei de 50 de zile, declanşată pentru a protesta împotriva încarcerării sale pentru "abuz de putere", decizie despre care ONG-uri de apărare a drepturilor omului au spus că este motivată politic.

El a urmat de atunci mai multe greve ale foamei ca protest împotriva arestării sale, dintre care cea mai recentă, de mai puţin de o zi, săptămâna trecută.

Un grup de medici din SUA care l-a examinat pe Saakaşvili la cererea avocaţilor săi a precizat pentru AFP că el suferă de complicaţii din cauza condiţiilor de detenţie şi că viaţa îi este pusă în pericol.

"Este mai mult decât clar că a fost supus unor rele tratamente şi expus torturii", a declarat pentru AFP unul dintre medici, James Cobey, în comentarii scrise.

Viaţa lui Saakaşvili "este direct ameninţată până când nu va fi transferat la un centru medical occidental pentru îngrijiri de urgenţă", a adăugat el.

Potrivit acestuia, fostul preşedinte are nevoie de patru intervenţii de chirurgie ortopedică ce nu pot fi făcute în Georgia.

Un alt medic, Eric Goldsmith, spune la rândul său că Saakaşvili suferă de asemenea de probleme neurologice, ceea ce reprezintă un "handicap grav".

Totodată, potrivit doctorului Stuart Finkel, Saakaşvili "suferă de o serie de boli gastrointestinale", în timp ce toxicologul David Smith afirmă că fostul preşedinte a fost "otrăvit" cu metale grele în închisoare şi are nevoie de un "transfer imediat spre un centru medical în afara Georgiei".

De partea cealaltă, autorităţile georgiene dau asigurări că Saakaşvili beneficiază de toate îngrijirile necesare.

La conducerea Georgiei între 2004 şi 2013, Mihail Saakaşvili a fost preşedinte în timpul războiului cu Rusia din vara lui 2008, care s-a soldat cu o înfrângere rapidă georgiană. El a petrecut opt ani în exil, în special în SUA şi în Ucraina, unde cariera sa a cunoscut un nou suflu.

Întors clandestin în Georgia înainte de alegerile locale de la începutul lui octombrie 2021, Saakaşvili a fost imediat arestat pentru a ispăşi o pedeapsă de şase ani de închisoare pentru "abuz de putere", sentinţă pronunţată în contumacie în 2018.