Crematoriile din orașele din China se străduiesc să facă față unui aflux de cadavre pe fondul extinderii epidemiei de COVID-19, potrivit rapoartelor mass-media, în timp ce autoritățile se străduiesc să instaleze paturi de spital și să construiască clinici pentru depistarea bolii, potrivit AFP și Al Jazeera.

Coronavirus în ChinaFoto: Andy Wong / AP / Profimedia

Crematoriile din orașele Beijing, Chongqing și Guangzhou au declarat marți pentru agenția de știri AFP că sunt mult mai aglomerate decât în mod normal, iar una dintre instalații a raportat că nu mai are spațiu pentru cadavre.

Dar agenția de presă a declarat că nu a fost posibil să se stabilească dacă creșterea numărului de decese are legătură cu COVID-19, personalul refuzând să răspundă la întrebări.

În capitala Beijing, gărzile de securitate au fost văzute patrulând la intrarea unui crematoriu desemnat pentru COVID-19, unde mai mult de o duzină de vehicule așteptau să intre.

Întârzierile la intrarea în crematoriu au fost evidente, a precizat AFP, un șofer aflat în fruntea cozii declarând agenției de presă că a așteptat deja câteva ore.

În Chongqing - un oraș de 30 de milioane de locuitori, unde autoritățile au îndemnat săptămâna aceasta persoanele cu simptome „ușoare” ale COVID-19 să meargă la serviciu - un crematoriu a declarat pentru AFP că nu mai avea spațiu pentru a păstra cadavrele.

„Numărul cadavrelor ridicate în ultimele zile este de multe ori mai mare decât înainte”, a declarat un angajat care nu și-a dat numele. „Suntem foarte ocupați, nu mai există spațiu de depozitare la rece pentru cadavre”, a adăugat acesta.

Când a fost întrebat dacă decesele au legătură cu COVID-19, personalul a declarat pentru AFP că trebuie să îi întrebe pe „liderii responsabili”.