​Rusia și China vor organiza exerciții navale comune, care au loc anual din 2012, în perioada 21-27 decembrie, a anunțat luni Ministerul rus al Apărării, transmite Reuters.

Rusia și China vor face exerciții navale comuneFoto: Sheng Jiapeng/ColorChinaPhoto / AP / Profimedia

Exercițiile navale comune vor implica tiruri de rachete și artilerie în Marea Chinei de Est, a precizat Ministerul rus al Apărării.

„Scopul principal al exercițiilor este de a consolida cooperarea navală între Rusia și China și de a menține pacea și stabilitatea în regiunea Asia-Pacific", a explicat ministerul.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie, Moscova a încercat să își sporească legăturile politice, de securitate și economice cu Beijingul și îl vede pe liderul chinez Xi Jinping ca pe un aliat cheie într-o alianță anti-occidentală.

Cele două țări au semnat un parteneriat strategic „fără limite" cu doar câteva zile înainte ca Moscova să lanseze în februarie cea mai mare invazie terestră în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, dar de atunci Beijingul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la acțiunile Rusiei în Ucraina.

Rusia a declarat că patru dintre navele sale vor lua parte la exerciții, inclusiv crucișătorul Varyag, în timp ce șase nave chinezești vor participa, împreună cu avioane și elicoptere ale ambelor armate.

Navele rusești au pornit luni din portul Vladivostok din Orientul Îndepărtat pentru a lua parte la exercițiile de o săptămână, care încep miercuri.