Regizorul american Steven Spielberg a spus că „regretă cu adevărat" că rechinii au fost „decimați" după succesul filmului său „Fălci" din 1975, transmite AFP.

Rechinul Jaws de la Universal Studios JaponiaFoto: DreamsTime / Usataro

Filmul spune povestea unui mare rechin alb devorator de oameni care îi atacă pe cei care fac baie într-o stațiune de pe coasta de est a Statelor Unite. Șeful poliției locale pornește în căutarea animalului cu ajutorul unui biolog marin și al unui vânător de rechini.

„Regret cu adevărat că populația de rechini a fost decimată din cauza cărții și a filmului. Regret foarte, foarte mult acest lucru", a declarat regizorul pentru BBC.

El a fost intervievat în cadrul emisiunii radiofonice Desert Island Discs, în care invitații spun ce carte sau obiect de lux și-ar lua pe o insulă pustie.

Întrebat cum s-ar simți pe o insulă pustie înconjurat de rechini, el a răspuns: „Este unul dintre lucrurile de care mă tem dintotdeauna”.

„Nu că o să fiu mâncat de un rechin, ci că rechinii vor avea cumva resentimente față de mine pentru frenezia nebunească a pescarilor sportivi de după 1975", a adăugat el.

Potrivit unui studiu publicat anul trecut în revista Nature, populația globală de rechini a scăzut cu 71% din anii '70 încoace, din cauza pescuitului excesiv.

Shark Conservation Fund susține că 36% din cele 1.250 de specii de rechini și pisici de mare din lume sunt în prezent amenințate cu dispariția.

Cercetătorii au dat vina pe filmul de succes „Fălci" pentru că a terorizat generații întregi de amatori de plajă și baie.

(foto articol: ©Usataro|Dreamstime.com)