Miss Guadelupa, Indira Ampiot, a fost încoronată Miss Franţa 2023 în noaptea de sâmbătă spre duminică la Châteauroux, în centrul Franţei, la încheierea unei competiţii care şi-a lărgit anul acesta criteriile de selecţie pentru a-şi moderniza imaginea, informează AFP.

Indira Ampiot a devenit Miss FranțaFoto: GUILLAUME SOUVANT / AFP / Profimedia

Tânăra de 18 ani, studentă la comunicare, a fost aleasă de telespectatorii postului de televiziune TF1, care a transmis ceremonia în direct, şi de un juriu format din şapte personalităţi.

"Trăiesc cu adevărat un vis cu ochii deschişi", a spus noua Miss Franţa, emoţionată, cu chipul strălucitor, primind coroana din mâinile titularei 2022, Diane Leyre, în faţa a aproximativ 3.500 de spectatori din sală şi a milioane de telespectatori.

Indira Ampiot a afirmat în prezentarea sa din cadrul competiţiei că doreşte să îşi dedice mandatul sprijinirii femeilor bolnave de cancer. Ea şi-a încheiat discursul spunând că visează la o coroană Miss Franţa pe cap şi la o victorie pentru echipa de fotbal a Franţei duminică, în finala Cupei Mondiale din Qatar, încheind cu un răsunător "Allez les Bleus!".

Din punct de vedere al structurii, concursul a rămas fidel tiparului consacrat, cu coregrafii şi parade în costume de baie şi rochii de seară.

S-a hotărât însă relaxarea criteriilor de selecţie pentru această ediţie. Anterior, puteau participa doar tinere cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani, fără copii şi măsurând cel puţin 1,70. Acum, concursul a fost deschis tuturor femeilor de peste 18 ani, fără limită de vârstă, inclusiv căsătorite, cu sau fără copii. O regulă care se aplică chiar şi femeilor transgender,"din momentul în care candidatul are stare civilă feminină", potrivit noii preşedinte a Miss France, Alexia Laroche-Joubert. O altă inovaţie a vizat acceptarea tatuajelor vizibile.

Această evoluţie nu a convins însă asociaţia "Osez le feminisme", care a opinat că reprezintă doar "un strat de vopsea albă pe un perete mucegăit", potrivit purtătoarei sale de cuvânt, Fabienne El Khoury. (Agerpres)