Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a declarat vineri că relaţiile cu Spania vor continua să fie "într-o pauză" până când Madridul va adopta "o atitudine respectuoasă", transmite AFP.

Andres Manuel Lopez ObradorFoto: AFP / AFP / Profimedia

"Pauza continuă pentru că nu au o atitudine respectuoasă. I-am trimis o scrisoare respectuoasă şefului statului, regelui Spaniei, şi nimeni nu a găsit de cuviinţă să îmi răspundă", a explicat preşedintele mexican în obişnuita sa conferinţă de presă matinală.

Lopez Obrador face referire la o scrisoare din 2019 adresată Regelui Felipe al VI-lea al Spaniei şi Papei Francisc, în care cerea să se prezinte scuze pentru actele comise în timpul cuceririi Mexicului în urmă cu mai bine de 500 de ani.

"Când le-am spus că pentru a începe o nouă fază în relaţiile noastre cu Spania considerăm important un gest de smerenie, (...) scuze pentru exterminarea, represiunea şi uciderea popoarelor indigene, au ajuns să ne explice că noi ar trebui să le mulţumim că au venit să ne civilizeze", a adăugat el.

Preşedintele mexican a criticat, de asemenea, companii spaniole precum Iberdrola şi Repsol, pe care le acuză că au fost privilegiate de guvernele predecesorilor săi.

Răspunsul său a venit la o întrebare despre acordarea de către Spania a unor permise de şedere pentru doi foşti preşedinţi mexicani, Felipe Calderon şi Enrique Pena Nieto, inculpaţi în Mexic pentru îmbogăţire ilegală şi exilaţi la Madrid.

Ministrul mexican de externe Marcelo Ebrard s-a întâlnit totuşi cu omologul său spaniol joi pentru a începe o încălzire a relaţiilor, întâlnire descrisă ca fiind de succes.

La rândul său, guvernul spaniol a declarat că respinge declaraţiile preşedintelui Andres Manuel Lopez Obrador şi le-a calificat drept "de neînţeles după o comisie bi-naţională de succes care a oferit atât de multe rezultate concrete". (Agerpres)