Ministerul german de Externe a publicat vineri pe Twitter capturi de ecran cu conturile jurnaliștilor suspendați pe rețeaua deținută de Elon Musk, avertizând platforma că ministerul are o problemă cu mișcările care pun în pericol libertatea presei, transmite Reuters.

TwitterFoto: Jakub Porzycki/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Twitter a suspendat conturile mai multor jurnaliști importanți care au postat despre noul său proprietar, Elon Musk, provocând proteste din partea instituțiilor de presă.

„Libertatea presei nu poate fi pornită și oprită după bunul plac", a scris ministerul pe contul său oficial de Twitter.

„Jurnaliștii de mai jos nu mai pot să ne urmărească, să comenteze și să critice. Avem o problemă cu asta, @Twitter".

Autoritățile de reglementare germane fac deja presiuni asupra instituțiilor guvernamentale pentru a nu mai posta anunțuri exclusiv pe platformele private, promovând alternative precum noua rețea de socializare descentralizată Mastodon.

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat ulterior, în cadrul unei conferințe de presă de rutină, că guvernul monitorizează cu îngrijorare crescândă evoluțiile de pe platforma Twitter.

Twitter a suspendat, de asemenea, contul rețelei Mastodon, iar încercările de a face legătura cu conturile Mastodon în tweet-uri au declanșat frecvent mesaje de eroare vineri.

Înregistrările de noi utilizatori ai rețelei Mastodon avansau cu până la 4.000 pe oră vineri dimineață, de patru ori mai mult decât ritmul înregistrat în ultima săptămână.

Dar, cu aproximativ 8,5 milioane de utilizatori înregistrați, Mastodon este încă un „peștișor” în comparație cu Twitter, care are o jumătate de miliard de utilizatori.