Prestigioasa universitate privată americană Harvard a numit-o joi pe decanul principalei sale facultăți, Claudine Gay, în fruntea instituției, în plină dezbatere la Curtea Supremă cu privire la discriminarea pozitivă pentru studenți, potrivit AFP.

Claudine GayFoto: Stephanie Mitchell / AFP / Profimedia

Fiică a unor imigranți haitieni și profesor de studii africane și afro-americane, Gay este considerată un specialist în politica minorităților.

„Gay este o profesoară dedicată și un mentor ale cărei cursuri au abordat subiecte precum politica rasială și etnică în Statele Unite, politica afro-americanilor în epoca post-Drepturi Civile, comportamentul politic american și cetățenia democratică”, a scris universitatea în anunțul numirii sale pe site-ul său.

Membră a Academiei Americane de Arte și Științe, ea a fondat și a condus, de asemenea, Inițiativa pentru Inegalitate în America de la Harvard, „un efort multidisciplinar pentru a revigora predarea și cercetarea de la Harvard privind inegalitatea socială și economică”, a declarat Penny Pritzker, care a condus comitetul de selecție a noului președinte.

În prezent, este decan al Facultății de Științe și Științe Sociale.

Numirea sa, care a avut loc după un proces care a durat mai multe luni și a generat peste 600 de candidaturi, a fost anunțată într-un moment în care Harvard, care a ocupat primul loc în clasamentul mondial al universităților de la Shanghai în ultimii douăzeci de ani, se află în centrul unei dezbateri majore privind discriminarea pozitivă în cadrul Curții Supreme a SUA, foarte conservatoare.

La 31 octombrie, Curtea, sesizată de un militant neoconservator, a consacrat aproape cinci ore de audieri procedurilor de admitere ale celor mai vechi universități private și publice din țară, Harvard și North Carolina, care țin cont de culoarea pielii sau de originea etnică a candidaților în evaluarea dosarelor lor.

Scopul este de a corecta inegalitățile care provin din trecutul segregaționist al Statelor Unite și de a crește proporția de studenți de culoare, hispanici și amerindieni în învățământul superior, dar aceste politici au fost întotdeauna criticate în cercurile conservatoare, care le consideră opace și un „rasism invers”.

Se așteaptă ca instanța supremă să emită decizia, care se va aplica întregii țări, până la sfârșitul lunii iunie 2023.

Claudine Gay își va prelua postul la 1 iulie 2023.