Președintele american Joe Biden i-a reunit miercuri la Casa Albă pe liderii a șase țări africane în care anul viitor vor avea loc alegeri pe care Statele Unite le vor monitoriza îndeaproape, potrivit AFP.

Joe BidenFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Președintele Gabonului, Ali Bongo, președintele Nigeriei, Muhammadu Buhari, președintele Liberiei, George Weah, președintele Sierra Leone, Julius Maada Bio, președintele Madagascarului, Andry Rajoelina, și președintele Republicii Democratice Congo, Felix Tshisekedi, au fost invitați, împreună cu delegațiile lor, la o discuție în grup restrâns cu Joe Biden, în marja unui summit important privind Africa, la Washington, a anunțat Casa Albă.

Cele șase țări vor organiza alegeri anul viitor, iar Statele Unite vor fi atente ca acestea să fie „libere, corecte și credibile”, avertizase deja luni consilierul prezidențial pentru securitate națională, Jake Sullivan.

Cu toate acestea, nu este vorba de „a trage un semnal de alarmă sau de a spune că avem preocupări și soluții”, a adăugat el.

Președintele american, dornic să relanseze relațiile cu țările africane, unde China și Rusia își avansează pionii, primește de marți la Washington 49 de lideri de pe continent.

Un summit cu un format similar a avut loc în 2014, sub președinția lui Barack Obama.

„Când Africa reușește, Statele Unite reușesc. Întreaga lume reușește”, a declarat miercuri Joe Biden într-un discurs în care a prezentat o serie de investiții.

El intenționează să deblocheze 55 de miliarde de dolari pentru Africa în termen de trei ani în domenii atât de variate precum digitalul, infrastructura, sănătatea sau tranziția energetică.

Însă lista invitaților săi a atras critici din cauza prezenței unor lideri cunoscuți pentru politicile represive pe care le aplică acasă.

Și asta în condițiile în care Statele Unite nu au dorit să invite Cuba, Venezuela și Nicaragua la un alt summit major recent cu America Latină, invocând drepturile omului și apărarea libertăților.