Președintele cubanez Miguel Diaz-Canel a recunoscut miercuri „progrese foarte discrete” în cooperarea cu Statele Unite, în special în domeniul migrației, în pofida persistenței embargoului american împotriva insulei, potrivit AFP.

Cubanezi FloridaFoto: Eva Marie Uzcategui / AFP / Profimedia Images

„Am făcut progrese foarte discrete, menite să pună cooperarea bilaterală pe calea implementării acordurilor de migrație și, de asemenea, în alte domenii prioritare între cele două țări”, a declarat Diaz-Canel în timpul prezentării raportului său în fața parlamentului.

Dar „caracteristica fundamentală care definește relația noastră bilaterală rămâne embargoul economic”, în vigoare din 1962, a reamintit președintele cubanez.

Washingtonul și Havana au reluat în 2022 discuțiile pe tema migrației pe fondul unei emigrații record a cubanezilor, în special în Statele Unite.

Ambasada SUA din Havana va relua eliberarea de vize în ianuarie, după o pauză de cinci ani. Serviciul a fost relansat în luna mai, dar în mod limitat.

În 2022, Statele Unite au eliberat, de asemenea, 20.000 de vize pentru cubanezi, în conformitate cu acordurile încheiate între cele două țări în 1994, dar care nu au fost puse în aplicare în ultimii ani.

Președintele cubanez a evidențiat miercuri asistența tehnică oferită de Statele Unite în august în timpul incendiului masiv care a devastat un depozit de combustibil din Matazas (centru) și ajutorul de două milioane de dolari oferit de Washington după ce uraganul Ian a devastat o parte a insulei în septembrie.

„Acest ajutor a fost oferit fără condiții”, a declarat președintele cubanez.

Cu toate acestea, el a acuzat Washingtonul că „promovează în mod deschis o politică de subversiune” și „încearcă să destabilizeze” Cuba.

Administrația președintelui democrat Joe Biden a menținut cele 243 de măsuri coercitive adoptate împotriva Cubei de predecesorul său republican Donald Trump (2017-2021), într-o politică de „presiune maximă” împotriva insulei, a denunțat șeful statului.

Președintele cubanez a recunoscut, de asemenea, că anul 2022 a fost „un an deosebit de complicat” pentru insulă din cauza embargoului american, a crizei internaționale și a „propriului nostru imperialism și a greșelilor noastre”.