A doua fază a luptei împotriva inflației a început în Statele Unite, unde banca centrală, după ce a crescut foarte puternic dobânzile începând din primăvară, încetinește acum ritmul și și-a redus drastic prognoza de creștere pentru 2023, potrivit AFP.

Jerome PowellFoto: Flickr/ Federalreserve

Banca centrală a SUA (Fed) a majorat miercuri principala dobândă de politică monetară cu o jumătate de punct procentual. Fed a anunțat într-un comunicat după ședință că a fost unanimă în decizia de a majora dobânda la un interval cuprins între 4,25 și 4,50%.

Acesta este cel mai ridicat nivel din 2007 încoace. Iar Fed a avertizat că nu a venit încă momentul să se oprească: noi majorări "vor fi adecvate", a precizat instituția.

Oficialii săi intenționează chiar să le majoreze peste 5,00%, în timp ce în previziunile anterioare publicate în septembrie se așteptau la 4,6%.

În timp ce creșterea prețurilor a arătat o "încetinire binevenită", a declarat președintele Fed, Jerome Powell, într-o conferință de presă după ședință, el consideră că "sunt necesare mult mai multe dovezi pentru a fi încrezător că inflația se află într-adevăr pe o tendință descendentă".

Această majorare a dobânzii, mai puțin severă decât cele anterioare, marchează începutul unei noi etape în lupta împotriva inflației, care este prioritatea Fed.

Confruntată cu o creștere a prețurilor, cea mai mare din ultimii peste 40 de ani, Fed a scos artileria grea de la începutul anului, majorând dobânzile cu trei sferturi de punct în patru rânduri, un nivel de creștere pe care nu l-a mai folosit din 1994. Dar efectele deciziilor sale se fac simțite în câteva luni.