Fostul premier britanic Boris Johnson a fost plătit cu peste 1 milion de lire sterline (1.1 milioane de euro) pentru a susține patru discursuri de când a părăsit Downing Street în urmă cu puțin peste trei luni, au arătat miercuri datele oficiale, relatează Reuters.

Boris JohnsonFoto: AFP / AFP / Profimedia

Johnson a demisionat din funcția de prim-ministru la începutul lunii septembrie, după ce a pierdut sprijinul miniștrilor și parlamentarilor în urma lunilor de scandaluri, inclusiv cel al petrecerilor, când restul Marii Britanii se afla în lockdown în timpul pandemiei de COVID-19.

Johnson, în vârstă de 58 de ani, a fost plătit cu 1.030.782 de lire sterline pentru patru discursuri în octombrie și noiembrie, o rată de aproximativ 30.000 de lire pe oră, potrivit declaraţiilor de interese transmise parlamentului.

În calitate de membru al parlamentului, Johnson trebuie să declare veniturile externe, precum și numărul de ore.

Cel mai bine plătit discurs al lui Johnson a fost la New York, un discurs adresat companiei financiare americane Centerview Partners, în valoare de 277.724 de lire sterline.

Firma a asigurat, de asemenea, transport și cazare pentru Johnson și doi membri ai personalului său, iar timpul înregistrat a fost de nouă ore.

El a mai fost plătit pentru un discrus și o recepție „VIP” cu ziarul indian Hindustan Times cu 261.652 de lire sterline, pentru un discurs la CNN Global Summit Lisabona cu 215.276 de lire sterline și 276.130 de lire sterline pentru un discurs susținut în fața Consiliului agenţilor de asigurări.

El a primit, de asemenea, donații în natură sub formă de cazare de la donatorii conservatori, familia Bamford, în valoare de mii de lire sterline, și a avut o călătorie în SUA în valoare de peste 11.000 de lire sterline pentru o întâlnire finanțată de magnatul mass-media Rupert Murdoch.