Departamentul de Justiție al SUA a anunțat marți că cinci cetățeni ruși, printre care un presupus oficial de securitate, și doi americani au fost puși sub acuzare pentru furnizarea ilegală de componente electronice sensibile și muniție pentru Rusia, potrivit AFP.

Merrick Garland, procurorul general al SUAFoto: CNP/AdMedia / Sipa Press / Profimedia

Trei dintre ei sunt în arest, dintre care unul așteaptă să fie extrădat în Estonia, iar patru sunt în libertate, a precizat el într-un comunicat.

"Departamentul de Justiție și partenerii săi internaționali nu vor tolera încercările criminale de a sprijini efortul de război al Rusiei în Ucraina", a declarat ministrul Merrick Garland, citat în document.

Potrivit actului de acuzare, cei șapte inculpați au lucrat timp de cel puțin cinci ani pentru două companii rusești "conduse de serviciile de informații" din țara lor.

Companiile au achiziționat componente susceptibile de a avea o utilizare militară și, prin urmare, supuse unor reglementări stricte, și le-au importat ilegal în Rusia, folosind companii-paravan și o multitudine de conturi bancare.

Bunurile, estimate la milioane de dolari, au fost transportate prin Estonia, Finlanda, Germania și Hong Kong, potrivit documentului.

În martie, ambele companii au fost vizate de sancțiuni americane ca răspuns la invazia Moscovei în Ucraina.

Potrivit procurorilor, acest lucru nu i-a împiedicat să își continue traficul: în octombrie, unul dintre inculpați a încercat să treacă granița dintre Estonia și Rusia cu 35 de tipuri de semiconductori și mii de cartușe pentru puști de atac. În noiembrie a fost din nou împiedicat să intre în Rusia cu muniție tactică. În cele din urmă, a fost arestat la 6 decembrie de către autoritățile estoniene, la cererea Statelor Unite.

Cei șapte inculpați sunt acuzați de fraudă, conspirație, contrabandă, spălare de bani și încălcarea sancțiunilor internaționale și riscă 30 de ani de închisoare.