Președinția cehă a Consiliului UE a anunțat că s-a ajuns la un compromis pentru deblocarea fondurilor UE pentru Ungaria, rezolvând astfel și reținerea pe care Budapesta o avea cu privire la acordarea unei asistențe de 18 miliarde de euro Ucrainei în 2023, transmite AFP.

Viktor Orban și Ursula von der LeyenFoto: Isopix / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Ambasadorii UE au ajuns la un acord de principiu asupra unui ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, a unui impozit minim de 15% pentru marile companii, a aprobării planului de redresare a Ungariei și a unui acord privind condițiile", a anunțat președinția cehă pe Twitter.

„Pachetul va fi confirmat prin procedură scrisă", a precizat sursa citată. Acesta va fi lansat miercuri, au declarat surse diplomatice pentru AFP.

Premierul ungar Viktor Orban a refuzat să-și dea acordul pentru ajutorul financiar acordat Ucrainei în cazul în care planul de redresare și fondurile de coeziune prevăzute pentru țara sa vor fi blocate de UE. De asemenea, Budapesta refuzase să accepte un impozit minim de 15% pentru companiile mari.

Acordul la care s-a ajuns luni este o dezamăgire pentru Comisia Europeană. Executivul de la Bruxelles, prezidat de Ursula von der Leyen, recomandase înghețarea a 7,5 miliarde de euro din fondurile UE pentru Ungaria, afirmând că ultimele reforme adoptate de Budapesta pentru combaterea corupției tot nu sunt suficiente.

Plata planului de redresare economică de 5,8 miliarde de euro prezentat de Budapesta a fost, de asemenea, condiționată de punerea în aplicare a reformelor statului de drept. Statele membre au luat în considerare cele mai recente măsuri adoptate miercuri de Parlamentul ungar pentru a ușura condițiile impuse Ungariei.

Compromisul la care s-a ajuns luni reduce la 6,3 miliarde fondurile UE înghețate pentru a impulsiona Budapesta să se conformeze măsurilor cerute de partenerii săi europeni, au declarat surse diplomatice.