Europa continuă să cumpere gaze lichefiate rusești, dintre care o parte ajung în Germania, transmite TASS, citând postul de televiziune ZDF, care citează date ale Institutului de Economie Mondială. "Guvernul Federal a afirmat că vrea să se descurce fără gazul rusesc, însă gazul natural lichefiat continuă să ajungă din Rusia în Germania", se arată în anunț.

Navă ce transportă gaz lichefiatFoto: DreamsTime

După cum a remarcat vicepreședintele Institutului de Economie Mondială, Stefan Kutz, statisticile europene nu reflectă faptul că Germania cumpără gaze lichefiate din Rusia, deoarece acestea trec prin Belgia. Volumul este relativ mic - aproximativ 6% din necesarul total de gaze al Germaniei.

După cum a comunicat anterior ziarul Handelsblatt, citând compania analitică Icis, de la începutul anului țările europene au crescut importul de gaze lichefiate rusești cu peste 20%. "În prezent, aproximativ 13% din volumul total de gaze naturale lichefiate din Europa sunt livrate din Rusia, iar aceste volume cresc vertiginos", a declarat reprezentantul Icis, Andreas Schroeder.

În același timp, potrivit datelor publicate la sfârșitul lunii noiembrie de Financial Times, în perioada ianuarie - octombrie țările europene au majorat importul de gaze naturale lichefiate cu 42%, comparativ cu perioada similară a anului 2021.

Publicația a menționat că volumul de gaze natirale lichefiate livrate din Rusia în primele zece luni ale anului 2022 a atins cifra record de 17,8 miliarde de metri cubi. (Rador)

foto: Dreamstime