Cele două sicrie de plumb descoperite în urma incendiului de la Catedrala Notre-Dame din Paris sunt cele ale unui celebru prelat și ale unui nobil necunoscut, au anunțat vineri oamenii de știință care le-au analizat, potrivit AFP.

Sarcofag de plumb descoperit la Catedrala Notre-DameFoto: Julien de Rosa / AFP / Profimedia Images

Aceste sarcofage antropomorfe au fost scoase la iveală în martie și mai de către echipele Institutului Național de Cercetări Arheologice Preventive (Inrap) în timpul săpăturilor premergătoare lucrărilor de reconstrucție a turlei catedralei, care a fost parțial distrusă de incendiul din aprilie 2019.

Acestea au fost apoi încredințate Institutului de Medicină Legală din Toulouse, care a fost însărcinat să le deschidă și să studieze oasele celor decedați și alte obiecte prezente în morminte.

Situate la intersecția transeptului, într-un loc și la o adâncime diferită, cele două înmormântări se aflau într-o stare bună de conservare.

Sarcofagul descoperit primul, în martie, datează „între secolul al XIV-lea și sfârșitul secolului al XVII-lea”, potrivit lui Christophe Besnier, responsabil cu săpăturile. Acesta conține rămășițele unui bărbat îmbălsămat a cărui identitate nu a fost încă stabilită.

Potrivit lui Eric Crubéry, antropolog la Universitatea Toulouse III, care a participat la analiză, bărbatul avea „între 25 și 40 de ani”, „călărea încă din tinerețe” și „avea o ușoară deformare craniană” și probabil tuberculoză, a precizat el într-o conferință de presă la Toulouse.

Probabil că a fost un notabil bogat, pentru că „doar 4% din nobilime (...) avea posibilitatea de a fi îmbălsămată sau de a avea un sicriu de plumb”, a spus el.

În ceea ce privește cel de-al doilea sarcofag, locația acestuia era cunoscută și conținea un epitaf, medalii și o placă care îl menționa pe prelatul Antoine de La Porte. Acesta din urmă, care a murit la vârsta de 83 de ani în 1710, a fost un prelat al cărui portret este păstrat la Luvru.

Înmormântările în catedrale au fost practicate în toată perioada medievală și modernă. Cele mai căutate locuri erau cele din apropierea corului, unde erau înmormântați episcopii și arhiepiscopii.

„Mai mult de 300 de persoane au fost înmormântate la Notre-Dame”, iar acest tip de înmormântare era „rezervat unei elite”, deoarece „plumbul era foarte scump”.

Din aceste rămășițe au fost prelevate 200 de probe care trebuie încă analizate în profunzime. Se va efectua un test de datare cu C14 pentru a determina cu mai multă precizie vârsta primei persoane decedate. Primele rezultate sunt așteptate în prima jumătate a anului 2023.

Sarcofagele vor rămâne în mâinile Inrap pentru încă doi ani înainte de a fi predate Ministerului Culturii, care va decide soarta lor.

Scheletele ar putea fi apoi reînhumate, așa cum s-a întâmplat și în cazul altor rămășițe descoperite în timpul săpăturilor.