Arabia Saudită și China și-au reafirmat cooperarea pe piața mondială a petrolului și principiul neamestecului în afacerile interne în timpul unei vizite menite să aprofundeze relațiile strategice, într-un moment în care legăturile dintre Washington și Riad par din ce în ce mai tensionate, scrie Al Jazeera.

Xi JinpingFoto: Noel Celis / AFP / Profimedia

Președintele chinez Xi Jinping și regele Salman al Arabiei Saudite au semnat o serie de acorduri strategice, inclusiv unul care implică gigantul tehnologic chinez Huawei.

Într-o declarație comună de vineri, cele două părți au declarat că au „făcut un schimb de opinii cu privire la modalitățile de consolidare și dezvoltare a relațiilor de parteneriat strategic cuprinzător între regat și China”.

Acesta a subliniat principiile suveranității și „neamestecului”, afirmând în același timp importanța unei soluții pașnice la conflictul din Ucraina.

În semn de îngrijorare față de preocupările de securitate ale Golfului cu privire la Iran, un alt furnizor de petrol al Chinei și cu care Beijingul are relații bune, au convenit asupra necesității de a „consolida cooperarea comună pentru a asigura caracterul pașnic al programului nuclear iranian” și ca Teheranul să respecte „principiile de bună vecinătate”.

Liderul chinez a declarat că vizita sa, în timpul căreia se va întâlni cu alți producători de petrol din Golf și va participa vineri la un summit mai amplu cu țările din Liga Arabă, anunță o „nouă eră” în relații.

Cartelul petrolier OPEC condus de Arabia Saudită și ceilalți aliați, inclusiv Rusia, nu și-a schimbat duminică obiectivele livrărilor de petrol în economia globală, în ciuda incertitudinii privind impactul noilor sancțiuni occidentale împotriva Rusiei, care ar putea elimina cantități semnificative de petrol de pe piață. Decizia de duminică vine cu o zi înainte de intrarea în vigoare a două măsuri menite să afecteze veniturile petroliere ale Rusiei, ca răspuns la invazia sa din Ucraina.

SUA critică China și se teme de poziționarea Arabiei Saudite

Statele Unite sunt "conştiente" de influenţa tot mai mare a Chinei în Orientul Mijlociu şi consideră că aceasta ar putea afecta "ordinea internaţională", a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Casei Albe, în contextul vizitei preşedintelui chinez Xi Jinping în Arabia Saudită, relatează AFP.

"Suntem conştienţi de influenţa pe care China vrea să o câştige în întreaga lume. Orientul Mijlociu este, incontestabil, una din regiunile unde ei vor să îşi aprofundeze această influenţă", a spus John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al preşedintelui Joe Biden, citează Agerpres.

"Considerăm că multe dintre proiectele lor, precum şi modul de realizare a lor, nu conduc la menţinerea ordinii internaţionale", a spus el într-o discuţie cu jurnaliştii.

"Nu cerem niciunei ţări să aleagă între SUA şi China, dar, aşa cum a spus în nenumărate rânduri preşedintele (Biden), considerăm că SUA sunt bine plasate pentru a domina această competiţie strategică", a mai declarat el.

John Kirby a precizat de asemenea că procesul de evaluare a relaţiei dintre Washington şi Riad este "în desfăşurare".